Känd skådespelare dök inte upp i rätten

Åklagaren: Han hotade döda hovmästare på innekrog

NYHETER

Han anklagas för att ha misshandlat och hotat att döda hovmästaren på en innekrog i Stockholm, då han inte fick beställa in mer vin.

Sedan tidigare är han dömd för kvinnomisshandel.

I dag skulle rättegången mot en av landets stora skådespelare starta. Skådespelaren dök aldrig upp.

I förmiddags skulle han inställt sig vid Stockholms tingsrätt, åtalad för misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Han dök aldrig upp.

I teatersammanhang beskrivs hans temperament som en stor tillgång. Den kände skådespelaren har under lång tid haft mycket framträdande roller på scen och i tv.

Temperamentet

Då publiken nu består av åklagare, advokater och rättsledamöter kan just temperamentet bli hans fall.

- Anklagelserna är absurda, säger skådespelaren i polisförhör.

För ett år sedan dömdes skådespelaren till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av kvinnomisshandel, olaga hot och överträdande av besöksförbud. Hovrätten lindrade senare domen eftersom de inte ansåg att det fanns risk för att skådespelaren fortsatte att begå brott.

Hovmästaren sa nej

I dag, klockan halv tio, skulle han återigen ställas inför rätta. Rättegången fick dock ställas in, eftersom skåderspelaren inte dök upp. Nu har han tiden fram till den 4 april på sig att presentera ett läkarintyg, eller något annat motiv för att utebli från rättegången. I annat fall tvingas han betala ett vite till rätten.

Det var den 16 april förra året som skådespelaren besökte innekrogen tillsammans med några vänner. Enligt hovmästaren uppträdde skådespelaren berusat. När han bad om att få beställa in vin sade hovmästaren nej. Enligt åtalet började då skådespelaren att skrika och uppträda aggressivt. Hovmästaren har i polisförhören berättat att han då valde att gå därifrån.

"Hotade döda hovmästaren"

Den berusade skådespelaren gav dock inte upp, utan kallade återigen hovmästaren till sitt bord. Enligt åtalet kopplade sedan skådespelaren livtag och tog struptag runt hovmästarens hals. Han ska sedan ha hotat att döda hovmästaren och göra hans liv till ett helvete.

I samband med gripandet sparkade han dessutom mot en av ordningsvakterna.

Den kände skådespelaren riskerar nu att hamna i fängelse.

Aftonbladet.se har sökt skådespelaren för en kommentar, utan att lyckas. I polisförhör har han dock nekat till samtliga anklagelser.

Claes Thunblad