Tonårspojkar offer för självmordsbombare

Skräcken stiger efter nytt attentat i Israel

TRE DÖDA Två tonårspojkar som stod och väntade på skolbussen dödades vid självmordsattentatet i Sdeh Hemet i norra Israel. Attentatsmannen dödades också. Fyra skadades varav en allvarligt.
NYHETER

Ytterligare ett sprängattentat på onsdagsmorgonen i Israel har satt skräck i civilbefolkningen bland såväl palestinier som israeler.

Omedelbart efter attentatet, som var det tredje inom bara ett dygn, hotade militanta krafter på båda sidor att trappa upp våldet ytterligare.

Morgonens sprängattentat krävde minst tre dödsoffer. Det var enligt ett uttalande från Hamas en av organisationens så kallade självmordsbombare som sprängde sig själv och två israeliska tonårspojkar i bitar vid en armévägspärr i utkanten av Västbanken. Tre andra ungdomar, som väntade på en skolbuss, skadades, skriver TT-AFP.

Hamas uppgav i samma uttalande att ytterligare sju självmordsbombare ligger i beredskap.

Bomb på marknadsplats

Israels säkerhetsminister, Uzi Landau, aviserade genast en offensiv mot terrorn. Senare uppgavs att sprängladdningar hittats och desarmerats i Medelhavsstaden Netanya och på en marknadsplats i Tel Aviv.

Terror, hat och förtvivlan samlar sig dag för dag i ett allt tyngre och mörkare moln över människorna i Israel och de ockuperade områdena. Utsikterna till en nedtrappning av det våld som blossade upp för sex månader sedan är milt sagt dåliga. Hittills har 450 dödsoffer krävts. De flesta palestinier. Fredsprocessen, samtalen, förhandlingarna är glömda.

Allt fler tar till våld

Den israeliska militärens försök att fatta hårdare grepp om situationen har hittills bara sporrat allt fler förbittrade palestinier att ta till våld. Och vice versa: Judiska bosättare, omringade av ursinniga palestinier, sätter Israels nyvalde premiärminister Ariel Sharon under allt hårdare press att slå tillbaka.

- Sharon lovade att han skulle förbättra vår säkerhet men hittills har ingenting hänt, säger en bosättare i Hebron till nyhetsbyrån AP.

Sharon framstår som mjukis

Frågan är vad pressen på den israeliske premiärministern och säkerhetsministerns uttalande om en offensiv mot terrorn kan leda till. Sharon har tidigare som militär och politiker ofta anklagats för övervåld i konfrontationer med palestinierna. Nu framstår han för nationen som en "mjukis".

- Jag vet hur vi ska hantera det här, sa Sharon efter tisdagens två sprängattentat i Jerusalem.

Under onsdagen avslutas arabländernas toppmöte i Amman i Jordanien. Palestiniernas ledare Yasser Arafat har försökt ge sken av att ha en kontroll över situationen som ingen kan se röken av. Flera arabländers ledare har i såväl förtäckta ordalag som klarspråk manat till upptrappning av våldet mot Israel.

Natten till onsdagen grusades hoppet om FN-observatörer till Mellanöstern. USA använde sitt veto för att stoppa ett sådant förslag som sju alliansfria stater i säkerhetsrådet lagt fram.

Nils Östergren