Var tredje rädd för att bli arbetslös

Oron ökar bland nätläsarna

NYHETER

En av tre nätläsare är rädda att förlora sitt jobb.

Helt i onödan, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin:

- Jag är förvånad över att så många är rädda för att bli av med jobbet. Jag tycker inte att det finns någon allvarlig anledning till oro just nu, säger hon till Aftonbladets nätupplaga.

Ericsson gick i går ut med det största industrivarslet någonsin, börsen sjunker och kronans värde dalade kraftigt förra veckan.

Sammantaget ger turbulensen på finansmarknaden eko bland vanliga människor. En tredjedel av Aftonbladets nätläsare är rädda för att förlora sina jobb. Av de 4022 nätläsare som svarat vid lunchtid, var mer än en av tre, 36,3 procent, rädda för att bli arbetslösa.

"Krisen står inte för dörren"

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator tycker dock inte att det finns någon större anledning att ha ont i magen. Krisen står inte för dörren.

– Jag tycker det är förvånansvärt att så många är rädda för att bli av med jobbet. Trots allt tuffar ekonomin på ganska bra nu, säger hon.

Den svenska ekonomin har gått från en överhettad nivå till en normalisering, menar hon.

Börsen och Ericsson

Orsakerna till läsarnas oro är främst två:

– Jag tror dels att rädslan beror på att Ericsson har det svårt och att det går så dåligt på börsen. Jag tror att när ett företag som Ericsson, som varit omgiven av en sådan framtidsgloria, mattas av så kanske människor tänker att: går det så dåligt för dem - hur går det då för mig?, säger Lena Mellin.

Henrik Mattson, Bloc Framtidsforskning, tror också att Ericssons problem påverkar Medelsvenssons inställning till sin framtid:

– Det är självklart. Här visar man på en ledning som är väldigt svajig, som inte kan ge klara besked och som inte ens kan ställa upp och förklara de ståndpunkter som ledningen har. Det här visar att vad som helst kan hända för om Ericsson gör så, Sveriges största företag. kan andra företag också göra så, säger han.

"Oro ett sundhetstecken"

Han tycker att oron är ett sundhetstecken eftersom en stor del av människors liv handlar om drömmar och förväntningar.

– När våra ideal rasar blir folk givetvis rädda, de förstår att det här kommer att påverka dem också på ett eller annat sätt. Men företagsledarna själva inser inte vad ett sådant här beslut betyder för vanliga människor. säger Henrik Mattsson.

Lena Mellin varnar för att det största hotet mot den svenska ekonomin är vi själva. Att vi blir så rädda att det ska gå dåligt för oss att vi börjar hålla hårt i plånboken och slutar konsumera.

"Börsuppgång skulle lugna"

–Medierna har ett stort ansvar. Människors rädsla styrs av vad tidningarna skriver och vad man säger på tv. Pumpar vi ut att krisen står för dörren så kanske vi framkallar en kris, säger Lena Mellin.

Vad kan lugna de som är oroliga?

– Det skulle vara att börsen går upp, det tror jag, säger Lena Mellin.

– Jag tror att man från Ericssons sida måste visa på att man förstår verkligheten, inte fälla nerskygglapparna. Man måste förstå vilken roll man har och agera utifrån den rollen som en vuxen, mogen och klar aktör, säger Henrik Mattsson.

Annika Sohlander