”Förtroendet är kört i botten”

Aktieägarna misslyckades avsätta Lars Ramqvist

NYHETER

Aktiespararnas Lars-Erik Forsgårdh gick till skarp attack mot Ericssons ledning vid årets bolagsstämma och krävde att Lars Ramqvist omedelbart ersätts som ordförande.

– Aktieägarnas förtroende för Ramqvist är kört i botten, säger Lars-Erik Forsgårdh.

Men han fick inget gehör för sitt krav.

Lars Ramqvist återvaldes senare till styrelseordförande för Ericsson.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
Ericssons vd Kurt Hellström och styrelseordföranden Lars Ramqvist stannar kvar på sina poster. De röststarka storägarna gav Ramqvist förnyat förtroende.

Den årliga bolagsstämman för krisdrabbade Ericsson var en färglös, intetsägande historia. Inte många av de aktiesparare eller journalister som närvarade fick några raka svar på sina frågor.

Det vara bara i inledningen som det blixtrade till lite grann när Aktiespararnas ordförande Lars-Erik Forsgårdh jämförde Ericssons ledning med besättningen på en båt. Han ifrågasatte om styrelsen har kapacitet att ro båten i land.

– Kapten Ramqvist har visat sig allt dåligare på att navigera. Skutan gick på grund. Trots byte av kapten står man fortfarande på grund. Enda sättet att hjälpa är att sätta i land besättningen, säger Lars-Erik Forsgårdh.

Han fick applåder för sitt anförande av de cirka 4000 aktieägare som samlats i Globen för Ericssons bolagsstämma.

”Varför har det tagit så lång tid?”

Arg var också aktieägaren Andrea Ringblom, 14, som redan för två år sedan kritiserade Ericssons design på mobilerna.

– Varför har det tagit så lång tid att förändra designen? sa Andrea Ringblom.

Kurt Hellström svarade att mobilerna är baserade på den tekniska plattform som finns.

– Men du är välkommen till Ericsson för att prata med formgivarna, säger Kurt Hellström.

Exakt hur han trodde att en 14-åring skulle kunna hjälpa Ericsson, försökte han förklara på den efterföljande presskonferensen:

– Är det någon som har synpunkter så får de komma, det kan väl inte skada, sa Kurt Hellström.

Erik Rynestad, ordförande i den lokala fackklubben i Linköping, var besk i sin kritik under bolagsstämman.

– Ericssons ledning ljuger om sysselsättningsmöjligheterna inom företaget. Sanningen passar inte in när det finns möjlighet att producera utolmlands, säger Erik Rynestad

– Det som skett gör att sympatierna för företaget minskar. Ledningen tror att den visar handlingskraft genom att göra stora personalneddragningar, tillägger han.

Lars Ramqvist inledde stämman med en historisk kavalkad över Ericsson i syfte att ge "perspektiv". När han var framme vid nutid, mars 2001, spände han blicken i aktieägarna och vädjade om förnyat förtroende för företagets vd.

”Ge Hellström nytt förtroende”

- Nu sitter vi här igen. Nu är det aktieägarnas tur att ge Kurt Hellström nytt förtroende.Situationen är allvarlig för att jobben hotas. Men vi ser framåt och samlar styrkorna, förklarade Ramqvist och fortsatte:

- Vi är inte ensamma. Samtliga bolag har fått se sina aktier falla i hela världen.

Bolagsstämman är en chans för aktieägarna, inte främst att få chans på frågor som vad som händer i framtiden utan mer framföra vad som borde ha gjorts.

Försökte ingjuta mod

Därefter var det dags för Ericssons vd Kurt Hellström. Han försökte ingjuta mod genom att utstråla liv och posivitet, och inledde skämtsamt.

– Det har varit en händelserik tid, inte minst för att vi haft konkurrens med mul - och klövsjuka, säger Kurt Hellström.

– Jag kan försäkra er att vi arbetar stenhårt. Ericsson har haft problem tidigare, men lyft oss och jag är övertygad om att vi kommer att göra det igen, tillade han.

Han gav krisen för mobiltelefonin skulden för Ericssons problem.

Fortsätter tillverka mobiltelefoner

Men Ericsson tänker ändå fortsätta tillverka mobiler, enligt Kurt Hellström, som för övrigt hade en mycket lättsam och nästan munter approach på mötet. Varken han eller Ramqvist ville visa sig tyngda av stundens allvar.

– Ericsson kommer att fortsätta att vara i den internationella frontlinjen när det gäller mobiltelefoner, säger Kurt Hellström.

Han betonade precis som Ramqvist perspektivet bakåt och framåt, men undvek nuet.

– Alla behöver inse att framgång måste erövras på nytt. Vi har faktiskt tjänat pengar på mobiltelefoner alla år utom år 2000. Och vi kommer att göra det i fortsättningen också, sa Kurt Hellström.

Hans kommentar om varslen var följande:

– Det känns tungt att fatta sådana beslut. Jag förstår reaktionerna från de som berörs, men vi måste ha en anpassad kostym, säger Kurt Hellström.

Investor och Industrivärden gav stöd

Företrädarna för de två största aktieägarna, Investor och Industrivärden, gav Ericssons nuvarande ledning sitt fulla förtroende.

Investors Percy Barnevik:

– Det är viktigt att vi aktieägare inte överreagerar, att vi sitter i båten och inte försöker genomföra ändringar i företagets ledning eller styrelse i nuläget. Jag har största förtroende för Ericssons framtid av två skäl: marknaden och företagen.Jag har också det största förtroende för Ericssons ledning.

Industrivärdens Bo Rydin gav också Ericsson-ledningen sitt stöd.

– Vi har fullt förtroende för den nuvarande ledningen.

När bolagsstämman var slut gick alla vanliga småsparande aktieägare hem. En av dem är Ingrid Östling som tyckte att bolagsstämman var extra intressant i år.

– Det var direkta och relevanta frågor för en vanlig aktieägare. Jag stödjer Forsgårdh i hans stöd på Ramqvists avgång, men vad spelar det för roll? Vi vanliga aktieägare hade ändå inget att säga till om, allt var bestämt i förväg säger Ingrid Östling.

Bolagsstämman röstade senare också ja till att välja om Lars Ramqvist som styrelseordförande.

Fåordig presskonferens

På presskonferensen efter stämman framträdde en stressad och fåordig Kurt Hellström ensam, endast flankerad av sina livvakter.

Snabbt och effektivt svarade han på ett tiotal frågor från det väntande pressuppbådet från hela världen. Inte mycket nytt kom fram. Inte ens det som alla ville veta, det vill säga om fler ska sägas upp för att täcka förlusterna i företaget, besvarades:

– Vi återkommer till det i vårt kvartalsbokslut i april men det kommer att bli ytterligare påverkan på personalen, sa Kurt Hellström.

Om ytterligare påverkan betyder 500, 1000 eller 3000 fler som förlorar sina jobb framkom alltså inte.

De berörda får vänta tills i april för att få veta.

Annika Sohlander, Cina Rönn