Svensk kvinna dog av ecstasy

- första bekräftade fallet

NYHETER

En kvinna från södra Sverige dog efter att ha tagit ecstasyliknande tabletter.

- Det är första gången någon dör i Sverige som direkt följd av drogen, säger Steve Alm på rikskriminalpolisens utredningsrotel till TT.

Kvinnan hittades ensam i en lägenhet i en stad i Skåne. En rättskemisk utredning visar att dödsorsaken var förgiftning av substansen 4MTA. Några andra främmande substanser har inte kunnat spåras.

4MTA har amfetamin som bas, likt andra droger som går under beteckningen ecstasy eller partydrog.

- Det har förkommit några dödsfall tidigare där man misstänkt att ecstasy varit inblandat, men då i kombination med andra droger. Ett sådant här dödsfall är mycket allvarligt och oroande, säger Steve Alm.

Hade det inte varit för kvinnans styvmor skulle dödsorsaken troligen inte ha upptäckts. Den första obduktionen med efterföljande rättskemisk analys visade inget konstigt. Men den dödas styvmor kontaktade läkarna och berättade om att det förkommit missbruk av ecstasy. Därför gjordes en ny rättskemisk analys.

Mycket höga värden

- Man fann mycket höga värden av ämnet 4MTA, vilket var den direkta dödsorsaken. Men eftersom ämnet bryts ned i kroppen och vi inte vet hur hög koncentrationen var i de piller kvinnan tog, går det inte att säga hur många tabletter hon tagit. Utom att det är ett flertal, säger Steve Alm.

- 4MTA är en substans som är mycket förrädisk eftersom det tar lång tid innan det blir någon effekt. Fördröjningen gör att användaren luras att ta flera tabletter, sedan kommer allt på en gång. Det kan leda till att hjärnan slås ut med hjärtstillestånd som följd, säger han.

Dödsfallet skedde redan förra sommaren, men på grund av den långa utredningstiden har det inte blivit känt förr än nu.

Uttorkning och utmattning

Första gången 4MTA upptäcktes i Sverige var i maj förra året då fyra personer greps i Göteborg med ett 30-tal tabletter. Det finns flera kända dödsfall av 4MTA i Storbritannien och i Nederländerna. I december 1999 klassades 4MTA som narkotika av Europarådet.

Dödsfall i samband med partydroger är ofta kopplade till uttorkning eller utmattning. Preparaten rubbar hjärnans funktion som regulator, vilket framkallar de värmeslag som ecstasyanvändare kan drabbas av. Muskler och andra organ klarar inte den höga kroppstemperaturen.

Beslagen av ecstasy i Sverige har ökat dramatiskt de senaste åren. Förra året beslagtogs nästan 200 000 tabletter, uppger Steve Alm. Det kan jämföras med 171 tabletter 1993.

Fakta/ectasy

Varg Gyllander/TT