Eleverna som slagit knut på sina tungor

Här är det tuffast att inte svära

1 av 2 | Foto: Sven-Olof Englund
Bort med svordomarna på vår skola! Uppifrån: Lidi Daud, 11, Elina Johansson, 12, Shovon Afsar, 11, Josefina Svensson, 11, Oskar Johansson, 10, Stephanie Dahlström, 7, Alexander Olsson, 12, och Veronica Vartanian, 9.
NYHETER

Han vill slå knut på barnens tungor.

Med kampanjen "Jag vårdar mitt språk" har Göran Dahlström förklarat krig mot svordomar och andra fula ord.

– Jag var tvungen att göra något åt klimatet i skolan, säger han.

När Göran Dahlströms dotter Stephanie började i skolan fick han en chock. Elever långt ner i åldrarna använde svordomar och nedsättande uttryck på ett sätt som gjorde honom illa till mods.

– Det börjar alltid med ord. Innan någon blir mobbad eller får stryk har orden yttrats flera gånger. Tänk om man kunde stoppa det, säger han.

”Respekt är att lyssna”

Därför startade han kampanjen "Jag vårdar mitt språk". Varje elev fick en tröjknapp med en knuten tunga och skrev ett brev om respekt. Budskapet är: Det är tufft att inte svära, det är tufft att inte mobba.

– Ungarna tror att ha respekt innebär att vara rädd. Jag försöker få dem att förstå att det handlar om att lyssna på varandra, säger Göran Dahlström.

Han hoppas att kampanjen ska växa till en folkrörelse. Och kanske blir det så, på bara några dagar har 15 skolor från hela landet beställt materialet.

Göran Dahlström hoppas nu kunna trycka upp tröjor med emblemet till landets samtliga låg- och mellanstadieelever. Han gör det på ideell basis och materialet säljs till självkostnadspris.

På Nybergskolan i Järfälla, utanför Stockholm, där han själv gick på 60-talet och dottern Stephanie nu går, tycker eleverna att kampen mot svordomarna är bra.

– Om man svär och säger elaka saker kan vissa känna sig utanför, säger Oskar Johansson, 10.

– Den som inte svär och är otrevlig får mycket mera respekt, säger Lidi Daud, 11.

Kan motverka mobbning

Och det är precis vad Göran Dahlström hoppas på:

– Det blir mera effektfullt om barnen säger till varandra än om det kommer från lärare och föräldrar. Om en elev mobbar och tio låter bli kommer även den elfte att sluta. Och tvärtom, säger han.

Men inte ens han är helt felfri.

– Pappa svär jättemycket åt andra bilar när vi är ute och kör, skvallrar dottern Stephanie.

Fotnot: Kampanjmaterialet kan beställas från hemsidan: www.mera.se/JVMS/index.html

Olle Castelius