Mördaren gömde sig hos fängelseanställd

Bandidos- medlemmen greps vid polisrazzia

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
GÖMDE SIG HOS FÄNGELSEANSTÄLLD Med skottsäkra västar och kpistar stormade polisen den morddömde Bandidosmedlemmens gömställe. Mannen befann hos sin anstaltsanställda flickvän i Stockholm.
NYHETER

En morddömd Bandidosmedlem och en kvinnlig anställd på Hallanstalten blev kära i varandra.

Hon misstänks ha hjälpt honom att gömma sig när han var på rymmen.

I går greps paret vid ett dramatiskt polistillslag.

Ett tiotal poliser från piketstyrkan, utrustade med gasmasker, skottsäkra västar och kpistar, stormade flickvännens lägenhet i ett fridfullt bostadsområde i södra Stockholm.

Den 30-årige mannen hoppade ut genom fönstret på baksidan, men greps direkt. Flickvännen greps vid tunnelbanestationen ett stycke bort när hon kom hem från jobbet.

30-åringen avtjänar tio års fängelse för mord och är medlem i mc-klubben Bandidos. Den 19 mars rymde han under en permission från Hall.

Aftonbladets källor uppger att kvinnan arbetar på anstalten. I hemlighet ska hon ha inlett ett kärleksförhållande med Bandidos-medlemmen.

Kvinnan släpptes efter förhör

Mannen fördes i går till Kronobergshäktet. Kvinnan förhördes i två timmar, sedan frigavs hon.

- Hon misstänks för främjande av flykt, men jag finner inga skäl att anhålla henne, säger jouråklagare Eva Kokkonen.

Brottet betraktas som grovt, troligtvis för att kvinnan anses ha missbrukat sin ställning.

Gösta Johnsson, jourhavande kriminalvårdschef och säkerhetsansvarig på Hall, kände i går kväll inte till anklagelserna mot kvinnan.

"Det låter illavarslande"

- Det är polisen som har bedrivit spaning och hållit i det här, jag har inte underrättats alls. Men det låter väldigt illavarslande, säger han.

Under sin tid på rymmen har 30-åringen snaggat håret, enligt polisen för att undvika att bli avslöjad.

Bandidosmedlemmen figurerar i ytterligare en mordutredning.

Han ska enligt polisens uppgifter ha varit i Köpenhamn när Claus Bork Hansen, före detta Bandidos-president i Hedehusene i Danmark, mördades på öppen gata den 21 mars.

Claus Bork Hansen hade hamnat i bråk med sin förra klubb och polisen misstänker därför att mordet var en intern uppgörelse inom Bandidos.

Den danska polisen är nu intresserad av vad 30-åringen har gjort under sin tid på rymmen. Han är dock inte delgiven misstanke för inblandning i mordet.

Dömdes till tio år

Andreas Harne, Anders Johansson