Silvia på segertåg i förorten

1 av 3
FICK KALLA FÖTTER En liten pojke blev så till sig när han fick krama drottningen att han tappade sin sko.
NYHETER

BERGSJÖN, GÖTEBORG. Förortens invandrarfamiljer var ute för att hälsa Sveriges mest kända invandrare välkommen.

Drottning Silvia möttes med hemmagjorda svenska flaggor, hurrarop och applåder.

– Nu är vi svenskar, utropade en kvinna och kramade om Silvia.

Aldrig har någon högt uppsatt svensk brytt sig om att besöka Bergsjön, den förort utanför Göteborg som har den största andelen invandrare.

Drottning Silvias besök i går ses som en upprättelse för en problemfylld förort.

– Många människor här behöver bli "sedda" och bekräftade, känna att de inte är bortglömda, säger stadsdelschefen Kent Friman.

Besöket betyder mycket

Mariam Yasin, 14, stod och väntade i över en timme, med en enkel vit ros i handen med en hälsning: "Välkommen till Göteborg."

– Drottningen visar att hon bryr sig om Bergsjön och det betyder så mycket för oss, säger Mariam.

När Silvias följe kom med landshövding och säkerhetspolis, steg Mariam helt frankt ut från de hundratals i leden och räckte över sin vita ros. Drottningen stannade, glatt överraskad, och började prata med Mariam. Som förstås blev så nervös att hon inte fick fram mycket.

Detta var bara början på drottningens segertåg i Bergsjön. Överallt barn med svenska flaggor. Hurrarop från loftgångarna, applåder och till Säpos fasa människor som helt enkelt gick fram och kramade om henne.

Silvia hade tjejmiddag

Silvias engagemang för integrationsfrågor är känt. I går åt hon lunch med en grupp invandrarkvinnor och sa på skämt åt fotograferna att gå ut: "nu ska vi ha tjejmiddag."

Hon vill visa vägen för andra svenskar att umgås mer med invandrare.

Känner viss gemenskap

– Många åker ju utomlands på sin semester, ger vi det bara tid så kommer svenskar och invandrare att börja umgås även här hemma.

Känner drottningen någon gemenskap med invandrarkvinnorna?

– Språket förstås och att möta en ny kultur.

Vad ska man göra åt segregationen - tvinga värdarna att ta emot invandrare?

– Jag har ju besökt olika områden som Rinkeby utanför Stockholm och Rosengård i Malmö, områden med människor som har det svårt och där arbetslösheten är stor.

– Men det finns exempel på hur man på plats har gjort fantastiska insatser. I Botkyrka utanför Stockholm är många engagerade och här i Bergsjön har Stadsmissionen gjort ett fantastiskt arbete.

Lars Söderberg, Anders Deros