Ramqvist: Jag får ta kritiken

För första gången - Ericssonbasen erkänner felgrepp

NYHETER

Det sitter långt inne.

Men till sist kommer det:

Styrelseordförande Lars Ramqvist erkänner nu att han gjorde felsatsningar på mobilmarknaden under sin tid som koncernchef.

– Den kritiken får jag ta, säger han.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
SYNDABOCKEN SITTER KVAR Lars Ramqvist sitter kvar som styrelseordförande i Ericsson trots den massiva kritiken från aktiesparare, facket och medierna. Det är framför allt omvärldens fel att Ericsson går dåligt, menar han. - Men vi har naturligtvis inte lyckats hela vägen, medger han när det gäller mobiltelefonerna som går med miljardförluster.

En stel Lars Ramqvist äntrade podiet på Ericssons bolagsstämma i Globen i Stockholm i går.

Han förklarade de drastiska nedskärningarna i Linköping och Kumla med oväntade konjunkturnedgångar, som ingen kunnat förutse.

– Cisco var världens högst värderade företag. De första två månaderna av första kvartalet i år fick de en 80-procentig nedgång av affärerna. Ingen kan planera för detta. Vi drabbas också.

Antyder ytterligare nedskärningar

Ytterligare en anledning till krisen är teknikskiftet till den tredje generationens mobiltelefoni 3G, med mobilt internet.

Alla investerar så lite som möjligt i väntan på den nya tekniken.

Aktiespararnas riksförbund har tidigare krävt Ramqvists avgång. Ett krav som drogs tillbaka. Ramqvist fick stämmans fulla stöd att fortsätta i styrelsen.

Det var en avslappnad Lars Ramqvist som därefter ställde upp på intervjuer - för första gången sedan vinstvarningen.

Han tillbakavisade kritiken mot att Ericsson nu bantar bort kompetens som kan behövas när konjunkturen vänder. Styrelsen är mer pessimistisk än tidigare och ytterligare åtgärder kan bli aktuella, antydde Ramqvist.

Måste sälja för 1,5 miljarder - om dagen

– Vi har 106 000 anställda, lönekostnaden är 45 miljarder. Kurt och hans gäng måste sälja för en och halv miljard varje dag för att det ska gå ihop, sa Lars Ramqvist.

Med Kurt menar han förstås Ericssons koncernchef, Kurt Hellström.

Lars Ramqvist medgav också att problemen med mobiltelefonerna kunde ha undvikts om han och ledningen hade varit mer lyhörda och förutseende.

Inte minst vad gäller design på telefonerna. Ericssons enorma framgångar under 90-talets mitt kan ha gjort att de inte tog konsumentmarknaden på allvar.

"Vi har inte lyckats hela vägen"

Lyssnade ni inte på signaler om att designen inte var tillräckligt häftig?

– Jo, men vi har naturligtvis inte lyckats hela vägen, sa Ramqvist.

Vad tycker du om utvecklingen att ni som storföretag flyttar produktionen till låglöneländer?

– Naturligtvis är det här oerhört beklämmande. Det känns inte bra. Men varje liten telefon kostar 35 dollar mer att tillverka i Sverige än att lägga ut på Polen eller Kina.

"Vi gör det inte för att djävlas"

Vilka tankar ägnar du de uppsagda i dag?

– Det är ju med stor oro jag känner att vi behöver göra det här. Det är väl ingenting som någon vill - att människor ska få lämna sina jobb.

– Men vi har ju varit väldigt duktiga och satsat hårt i Sverige. Det tycker jag att vi ska få lite credit för - just nu när vi har hack i kurvan.

– Det här gör vi inte för att djävlas med människor. Tvärtom för att bli ännu starkare och klara oss igenom konjunktursvängen.

Hur mår du i dag ?

– Rätt så bra. Jag sover bra och jag har mina hobbies och mina styrelseuppdrag så jag har inga problem.

KRISEN I ERICSSON

Anders Johansson, Ylva Bergman