Ericssons ledning - ett gubbreservat

NYHETER

I Ericssons styrelse är medelåldern 57 år.

Alla är män.

Kan ett modernt företag ha en så mossig ledning?

Bolagsstämman i Globen handlade om modernaste tänkbara teknik. Blåtand, GPRS, 3G - spetsteknologi inriktad mot mobilt internet. Ändå var det en förlegad tillställning, helt ur takt med tiden.

Enligt planerna omvaldes sittande styrelse. Samtliga nio stämmovalda ledamöter är män. Medelåldern är 57 år, en tidpunkt i livet då folk normalt börjar fundera på att trappa ner.

Upp på scenen släpptes inte en enda kvinna. Inte ens på bild.

På första raden till vänster satt storägare och styrelse. Givetvis var denna maktförsamling helt befriad från kvinnor.

Ledningsgruppen bestod enligt årsredovisningen vid årsskiftet av 28 personer. En av dem var kvinna. Hon hade ansvar för personal och kultur.

Valde fem medelålders män

På stämman övergavs den urgamla sedvänjan med en informell nomineringskommitté. På vanlig svenska betyder det att storägarna i förväg kommer överens om vilka som ska väljas in i styrelsen genom att prata med varandra när de råkas av en händelse.

Nu inrättades i stället en nomineringskommitté vald av bolagsstämman. Men inte ens då tog företaget chansen att flytta fram positionerna. De utvalda blev fem medelålders män. Alla med ursvenska namn.

Modern ledningsfilosofi hävdar att blandning är bra. Företagets resultat blir helt enkelt bättre om det finns både yngre och äldre, kvinnor och män och skilda kulturella erfarenheter. Detta har uppenbarligen inte trängt in till Ericssons makthavare.

Det är tråkigt. Kanske inte för de stora, tunga och vinstgivande delarna av Ericssons produktion. Men den del av deras verksamhet, mobiltelefonerna, som riktar sig mot den stora breda konsumentmarknaden är beroende av image. Och där är Ericssons mossiga ledning inget plus i kanten.

Invitationen vittnar om krisen

Vd Kurt Hellström, vars förträfflighet i går omvittnades av så många basröster att han borde bli orolig, bjöd under sittande stämma in 14-åriga Andrea Ringblom för att träffa Ericssons designers. Hon är aktieägare i Ericsson och har i flera år haft synpunkter på utformningen av telefonerna. Bland annat anser hon att det finns för få ringsignaler att välja på.

Hellströms invitation var säkert avsedd som en vänlig gest. Men om Ericsson inte har större kunskap om vad kunderna efterfrågar än att vd på bolagsstämman ber den enda närvarande tonåringen om råd är krisen djupare än man kan ana.

Möjligen var det insikten om att sparpaketet inte räcker som fick Ericssons börskurs att gå ner igen i går. När nästan 11 000 fick sparken i förrgår gick kursen upp med sex kronor.

I går, när inte en enda blev av med jobbet, gick den ner lika mycket igen. Att tillfredsställa de kortsiktiga vinstjägarna på börsen är inte lätt.

KRISEN I ERICSSON

ARTIKELN HANDLAR OM