Arafats hus bombat i natt

Israelisk hämndattack mot Gaza och Västbanken

1 av 2 | Foto: AP
GAZA I BRAND Israeliska attackhelikoptrar slog till mot mål både i Gaza och på Västbanken. Bland de mål som anfölls fanns högkvarteret för det palestinska elitförbandet Styrka 17, Arafats personliga livvakt, i Ramallah.
NYHETER

NICOSIA

Israels hämnd inleddes i går kväll.

Den palestinske ledaren Yasser Arafats hem i Gazaremsan skadades vid ett israeliskt helikopteranfall.

I dag sköts en 15-årig pojke till döds när han kastade sten mot israeliska soldater.

Sent i går kväll kom Israels hämnd för två palestinska terrordåd de senaste dagarna.

Israeliska attackhelikoptrar slog till mot mål både i Gaza och på Västbanken. Bland de mål som anfölls fanns högkvarteret för det palestinska elitförbandet Styrka 17, Arafats personliga livvakt, i Ramallah.

I Gaza anfölls vapenförråd och ett övningsläger.

Två palestinier, varav en medlem i Styrka 17, dödades och ett 20-tal skadades i attackerna, enligt palestinska källor.

– Det är en allvarlig varning, framförallt till livvaktsstyrkan, som är direkt förbunden med Arafat, sa Israels utrikesminister Shimon Peres till AFP.

En 15-årig palestinsk pojke sköts ihjäl på förmiddagen i dag. Pojken dödades i samband med sammandrabbningar mellan stenkastande ungdomar och israeliska soldater, uppger AFP.

15-åringen sköts i hjärtat, och ytterligare fyra ungdomar skadades.

Den palestinske ledaren Yasser Arafats hus skadades vid en raketattack i går. Enligt Reuters var huset täckt av krossat glas och träsplitter. Även väggarna var skadade.

Våldet har trappats upp i regionen sedan Ariel Sharon tillträdde som premiärminister i Israel för tre veckor sedan.

Palestinska extremister har gjort sitt yttersta för att provocera fram en våldsam reaktion från "höken" Sharon, vald på löftet att skapa säkerhet i Israel.

Två tonåringar mördades

Måttet var rågat i går eftermiddag när en självmordsbombare sprängde sig själv och två israeliska tonåringar som väntade på en skolbuss norr om Tel Aviv. Den islamistiska Hamasrörelsen tog på sig dådet.

Dagen före dödades den tio månader gamla Shalhevet Tehiya Pass av en krypskytt. Hon sköts i huvudet i sin pappas famn.

Händelsen är Sharons främsta vapen i det hätska propagandakriget, uppger israeliska tidningar.

Utrikesdepartementet har sagt åt sina diplomater att försöka övertyga opinionsmakare världen över att dödandet av flickan var ett exempel på en grymhet utan motstycke från palestiniernas sida

Diplomaterna har uppmanats att ge intervjuer till alla tänkbara medier, särskilt tv. De ska särskilt understryka att prickskytten siktat mot babyns huvud.

Israelerna har även börjat inofficiellt sprida närbilder tagna av den dödligt skadade flickan efter det att hon skjutits.

Våldet i Israel trappas upp

- Vi har lärt oss läxan de senaste veckorna. Det här kriget utspelas i tv-rutan och vi måste chocka tittarna runtom i världen, säger israelerna.

Våldet är knappast över. Israels säkerhetsminister Uzi Landau sa sent i går kväll att "Israel kommer de närmaste dagarna att inleda en offensiv mot terrorn som troligen kommer att pågå i veckor eller månader".

Eva Boss , Jens Kärrman, Maria Saving