Thomas Quick åtalas för mordet på Johan

Seriemördaren ställs till svars efter 20 år

NYHETER

Gåtan kring Sundsvallspojken Johans Asplunds försvinnande för drygt 20 år sedan kan nu få sin förklaring.

I dag åtalades seriemördaren Thomas Quick för mordet på elvaåriga Johan.

- Quick har slagit, strypt och styckat kroppen, säger överåklagare Christer van der Kwast.

Foto: URBAN ANDERSSON
Thomas Quick erkände mordet på 11-årige Johan Asplund redan för nio år sedan. Det var det första av totalt ett 30-tal mord som han erkänt.

Det har nu gått nio år sedan seriemördagen Thomas Quick erkände att han lurat in Johan Asplund in i sin bil, förgripit sig på honom sexuellt, mördat honom och sedan gömt kroppen. Det var det första av totalt ett 30-tal mord som Thomas Quick hittills har erkänt. Han har dömts för sju.

Överåklagare Christer van der Kwast har dock ansett att det inte fanns tillräcklig bevisning för att binda Quick till mordet på Johan Asplund.

Detta gällde fram till i dag.

Föräldrarna sökte svaret i 20 år

Vid en presskonferens i polishuset i Sundsvall förklarade åklagaren att har väcker åtal mot Thomas Quick för mordet på Johan Asplund.

- Jag anser att Quick bortförde Johan Asplund med uppsåt att skada honom till liv och hälsa. Han har sedan slagit, strypt och styckat kroppen, säger Christer van der Kwast.

Enligt åklagaren har han sedan dumpat kroppsdelarna i ett skogsområde i Åvikeområdet norr om Sundsvall

Föräldrarna Björn och Anna-Clara Asplund har i drygt 20 års tid sökt svaret på vad som hänt deras son. Han försvann från sitt hem på Bosvedjan i Sundsvall den 7 november 1980. De har tidigare ställt sig tveksamma till Quicks erkännande, men samtidigt förklarat att de välkomnar ett åtal.

"Viktigast få veta vad som hänt"

- Det viktigaste för oss är, trots allt att få veta vad som hänt Johan, oavsett vem mördaren är. Vi vill få ett slut på detta efter 20 år, sade Björn Asplund till Aftonbladet i slutet av februari.

Men en rättegång med Thomas Quick som den åtalade behöver nödvändigtvist inte leda till att Johan-fallet får sin slutliga lösning.

Bygger på Quicks egna uppgifter

Den bevisning som överåklagaren stödjer sig på i åtalet mot Thomas Quick kan delas in i fyra delar:

Thomas Quicks erkännande.

Thomas Quick har presenterat uppgifter som enligt åklagaren binder honom fysiskt till Johan Asplund. Bland annat har han beskrivit ett födelsemärke på Johans kropp och dessutom uppgivit att Johan haft pungbrock av en mycket speciell karraktär.

Thomas Quick har presenterat bevisning som enligt åklagaren binder honom till platsen, Bosvedjan på morgonen den 7 november 1980. Han har beskrivit personer som han har mött och detaljerade miljöbeskrivningar, som enligt åklagaren bevisar att Quick varit på mordplatsen den aktuella tidpunkten.

Enligt åtalet finns dessutom teknisk bevisning som knyter Quick till mordet. Detta handlar framför allt om makabra detaljer kring styckningen av Johans kropp och hur mördaren hanterat kroppsdelarna.

Åklagaren vill inte i detalj gå in på bevisningen, utan säger att detta får vänta till rättegången.

- Detta är uppgifter som ingen annan än gärningmannen kan känna till. Varje del i bevisningen kan upplevas som tämligen banala, men sammantaget anser jag detta är stark bevisning som måste prövas i domstol, säger Christer van der Kwast.

Anser du att Thomas Quick är trovärdig som person?

- Jag har inte tagit ställning till det. Thomas Quick har fått presentera exakta och konkreta bevis. Uppgifter som går att kontrollera och som inte är kända sedan tidigare.

Johan Asplunds försvinnande är ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen i Sverige. 1984 åtalades en man, misstänkt för att ha fört bort den elvaåriga pojken. Sundsvalls tingsrätt dömde då mannen till två års fängelse för olaga frihetsberövande. Han friades dock senare i hovrätten och Johans föräldrar dömdes att betala omkring 600 000 kronor i rättegångskostnader. Regeringen gick dock in och betalade pengarna.

Claes Thunblad