Vänstern sa nej till regeringens bud

Förhandlingarna om budgeten fortsätter på fredagen

NYHETER

Budgetförhandlingarna bröt i dag samman när vänsterpartiet tackade nej till regeringens slutbud.

Enligt Gudrun Schyman handlar det om en kovändning.

– Det är ett väldigt bekymmersamt läge eftersom regeringens förslag inte längre innehöll det som var själva plattformen för den diskussion vi fört under flera dygn, säger en förvånad Gudrun Schyman till Aftonbladets nätupplaga.

Slutbudet från regeringen överlämnades till vänsterpartiet och miljöpartiet strax innan midnatt. Vänsterpartiets verkställande utskott tackade på torsdagsmorgonen nej till budet.

– Vi har avvisat budet eftersom det längre inte innehöll åtgärder för att stärka de generella välfärdsfrågorna, säger Gudrun Schyman.

Hjärtefråga för vänstern

Frågor som handlar om att stärka sjuk- och föräldraförsäkringen och a-kassan är en hjärtefråga för vänsterpartiet och framhölls starkt redan innan budgetförhandlingarna som en prioritet.

Miljöpartiet är av en annan uppfattning i frågan men socialdemokraterna har varit positiva i diskussionerna innan.

- Man kan lugnt säga att vi blev förvånade. De lade fram ett slutbud där den här ingrediensen inte fanns med längre, säger Gudrun Schyman.

Varför tror du att de gjort en kovändning?

– Jag vet faktiskt inte varför. Det handlar inte om ekonomi den här gången, det handlar om principer, säger Gudrun Schyman.

Extra s-möte klockan 15

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har kallats till extra möte klockan tre på torsdagen. Finansdepartementet ska då informera om det kärva läget i förhandlingarna.

Gudrun Schyman pratade efter riksdagsgruppens möte med statsminister Göran Persson om läget. Hon redovisade partiets syn och hur allvarlig situationen är.

Hur långt vänsterpartiet är beredda att gå för att driva igenom frågan är oklart:

– Det har vi inte diskuterat. Det enda verkställande utskottet gick igenom i morse var hur vi skulle reagera på budet. Men visst är det bekymmersamt.

"Bollen hos regeringen"

Kan ni tänka er att bryta samarbetet med regeringen om inte slutbudet ändras?

- Nej, vi diskuterar inte på det sättet. Vi har agerat på ett bud som vi avvisar, det är läget just nu, säger Gudrun Schyman, som betonar att bollen nu ligger hos regeringen.

– Förhandlingsdelegationen träffas vid lunch för att se om socialdemokraterna tänker ändra sitt bud, säger Gudrun Schyman.

Ringholm: Vänstern överreagerar

Finansminister Bosse Ringholm anser att vänsterpartiet överreagerar och förstår inte varför partiet nu är berett att äventyra de viktiga saker man kommit överens om.

Enligt Ringholm är socialdemokraterna och vänsterpartiet överens om att taket i socialförsäkringarna ska höjas.

Men eftersom höjningen ska träda i kraft först 2003 är det ingen brådska, menar Ringholm. Därför anser han att det inte är några problem med att gå med på miljöpartiets krav att en arbetsgrupp får i uppdrag att se över de ekonomiska konsekvenserna av en höjning.

Gick ut bakvägen

Fram till 22-tiden på kvällen försökte förhandlarna hitta en lösning på motsättningarna.

Strax därpå fann väntande journalister att mötet hade avslutats och förhandlarna gått ut bakvägen från finansdepartementet.

Enligt senare uppgift till TT var det inte frågan om något sammanbrott. Nya förhandlingar förbereds och sker på fredagen.

FAKTA/INKOMSTTAKET

Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM