27-åring åtalad för övergrepp på nio barn

Han valde ut barn med grova kängor till sina offer

NYHETER

En 27-årig man från Västmanland åtalades i dag för bland annat grov våldtäkt och människorov.

Åtalet omfattar nio barn i åldrarna 7-10 år.

Mannen har erkänt flera av övergreppen.

27-åringen misstänks för att ha lockat med sig barn i avsikt att ha sexuellt umgänge med dem. Åtalet omfattar nio barn som mannen tros ha utnyttjat eller försökt utnyttja.

I tre fall gäller anklagelserna grov våldtäkt.

I februari i år häktades mannen misstänkt för våldtäkt på en sjuårig pojke i Uppsala. I häktet erkände han att han förgripit sig på flera andra barn, de flesta bosatta i mannens egna hemtrakter.

Lockade dem med djur

Enligt utredningen gick mannen tillväga på ett likartat sätt. Han lockade med sig barnen genom att visa dem ett djur eller fråga efter en särskild plats.

I flera av fallen tros mannen sedan ha låst in barnen i sin bil, som är försedd med barnsäkra bakdörrar, och kört iväg med dem till platser som de inte kände till.

Valde ut barn med grova kängor

27-åringen har berättat för polisen att en del av övergreppen har skett på grund av att barnen har haft en viss typ av skor på sig. Han valde ut barn som bar grova kängor.

I den stämningsansökan som kammaråklagare Kenneth Brattström i dag lämnade in till tingsrätten i Uppsala, framgår mannens fascination för skor och fötter än tydligare.

Han misstänks i flera fall för att ha tagit av barnen skorna och slickat deras fötter.

Vid ett tillfälle, i september förra året, tros mannen ha lockat en nioårig flicka med sig in i en trappuppgång. Enligt åtalet frågade 27-åringen vilken storlek flickan hade på fötterna och om han fick lov att pussa henne.

När flickan blev ledsen och skrek efter sin mamma vågade mannen inte stanna kvar, utan gav sig av.

På flera punkter erkänner mannen att han förgripit sig på barnen.

Maria Saving