Psykolog tvingade patient yla som varg

– dessutom måste han gå naken i hennes hem

NYHETER

En norsk kvinnlig psykolog praktiserade en något annorlunda behandlingsstil.

Hon tvingade en schizofren manlig patient att yla som en varg i skogen, att få nattlig terapi utomhus och att gå omkring naken i hennes hem.

Psykologens legitimation har dragits in.

Patienten som drabbades av terapin har sökt skadestånd för vad han menar är jämföra med ett långvarigt övergrepp, skriver VG.

Helsetillsynen, den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen tog med omedelbar verkan tagit ifrån den kvinnliga psykologen hennes legitimation när det kom fram att hon behandlat ytterligare patienter på liknande sätt. De anser att kvinnan har blandat ihop privatlivet med sina terapimetoder.

Behandlade sex år

Det första övergreppet på en schizofren patient skedde på 80-talet och slutade med att kvinnan varnades. I sex år ska hon sedan ha behandlat en annan schizofren patient med samma metoder och menar att hennes beteende är oförsvarligt och att hon blandat ihop rollerna som terapeut, älskarinna och vårdperson för patienten, skriver VG.

Psykologen ska ha försökt isolera den psykiskt sjuke mannen från hans familj och haft honom boende hos sig i månader i sträck.

Terapiformerna var mycket ovanliga:

Mannen var under två månaders tid ensam med psykologen i hennes stuga och uppmanades då att han skulle må bättre om han ylade som ett djur i skogen. Psykologen sade till patientens föräldrar att han var speciellt utsatt vid fullmåne. En annan metod gick ut på att sova utomhus i sovsäckar på natten, något som gjorde att den schizofrene mannen blev utmattad dagtid.

Slog upp ett tält

Terapeuten ska också ha slagit upp ett tält på patientens föräldrars tomt under det att ”sovsäcksterapin” pågick. Hon krävde dessutom att ett välfyllt kylskåp skulle finnas så att de kunde äta under sina nattliga sessioner.

När mannen bodde i kvinnans hem reagerade hans släktingar på att han gick omkring naken i hennes hem med motiveringen att han inte skulle kunna rymma därifrån.

Flera gånger sov mannen och hans terapeut i samma säng, något som psykologen beskrivit i intensiva, personliga brev och som tyder på ett sexuellt förhållande.

Det förnekas dock av psykologen.

– Ett felaktigt och ärekränkande påstående, säger hennes advokat Thomas Mainich, till VG.

Försökte smuggla in brev

Det var den schizofrene mannens föräldrar som slutligen reagerade på behandlingen och bröt kontakten med psykologen. Därefter lades mannen in på ett psykiatriskt sjukhus .

Men inte ens då gav sig psykologen.

Personalen på sjukhuset såg där hur hon stod utanför avdelningen, delvis gömd, flera dagar i rad. Hon ska också ha försökt smuggla in brev och långa monologer på kassett till patienten.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM