”Bryssel kände till EU-fusket”

NYHETER

På tisdag ska EU-parlamentet debattera skandalerna vid kommissionens Stockholmskontor.

Samtidigt kritiseras Bryssel för att ha känt till skattefusket i Stockholm.

– Hela fasaden i Bryssel börjar krackelera, säger Anders Filén, juridiskt ombud för en av de fyra anställda som avskedades i höstas.

Foto: JONAS BILBERG
mejlade Annette Matthias-Werner ska ha mejlat till Bryssel om fusket.

Den danske socialdemokraten Freddy Blak i budgetkontrollutskottet har i ett betänkande beklagat dels den bristande insynen i kommissionens hantering av affären, dels det försenade disciplinförfarande mot de inblandade tjänstemännen.

Enligt Anders Filén är det nu bevisat att man i Bryssel kände till att Stockholmskontoret borde ha betalat skatt för personalens lön och ersättningar.

– I ett mejl daterat 21 februari 2000 medger Annette Matthias-Werner, biträdande chef för representationen i Stockholm, att utbetalningar av övertidsersättningar varit netto och därmed skattepliktiga. Ändå har man hållit tyst om saken, säger han.

– Sedan har de svängt och struntat i att betala skatten. När de till slut backat har de medgett att man ska betala skatt på i alla fall semesterlönerna, men inte på övertidsersättningarna. EU har med andra ord själv valt att betala ut svarta pengar, säger Anders Filén.

Detta har hänt

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM