Rosengren: Vi satte rätt pris på Telia

”De som köpte Ericssonaktier är de verkligt stora förlorarna”

NYHETER

Telia-aktien hade helt rätt pris när staten sålde företaget på börsen.

Det är näringsminister Björn Rosengren helt övertygad om.

– De som förlorat mest är inte de som köpte Telia.–

Foto: PETER KJELLERÅS
Korsförhör Konstitutionsutskottets ordförande Per Unckel ledde förhöret av näringsminister Björn Rosengren i går. - De som förlorat mest är inte de som köpte Telia, försvarade sig Rosengren.

Konstitutionsutskottet, KU, inledde årets granskning av regeringen med att i går korsförhöra näringsminister Björn Rosengren, bland annat om börsintroduktionen av Telia.

En av frågorna gäller priset på Telia-aktien, den första folkaktien. När man köpte av staten i juni var priset 85 kronor. I går kostade den 56,50, en nergång med drygt 33 procent.

Men Björn Rosengren tycker trots det att regeringen valde korrekt pris.

– Aktien var tecknad fyra gånger. Priset sattes efter ett anbudsförfarande som gav mellan 70 och 92 kronor. Vi lade det på 85 kronor.

"Många har minskat mer"

Som bevis anförde Björn Rosengren att andra privatiserade statliga telebolag minskat ännu mer än Telia. British telecom med 46 procent, finska Sonera med 83 procent. Spanska Telefonica har däremot bara gått ner 20 procent.

– Marknaden har förändrats. De som då köpte Ericssonaktier är de verkligt stora förlorarna, sade Björn Rosengren enligt principen att det alltid finns någon som har det ännu värre än man själv.

Såldes snabbt

Redan under första börsdagen bytte aktier för sammanlagt 20 miljarder kronor ägare.

Det kan tyda på att stora institutioner, exempelvis aktiefonder, sålde snabbt eftersom de insåg att priset skulle gå ner.

Det anser dock Björn Rosengren och hans stab att det inte fanns några belägg för.

Lena Mellin