ETA varnar turister: Res inte till Spanien

Hotar slå till mot turistorter – två bomber mot hotell i mars

NYHETER

Den fruktade separatistgruppen ETA uppmanar nu turister att hålla sig borta från Spanien. De som reser dit kan drabbas av "oönskade konsekvernser", hotar ETA.

- Vi måste hålla vår personal därnere underrättad och sedan ta ställning till hur vi ska agera, säger Anna Hyensjö, informationschef för Vingresor i Sverige.

ETA går i dag ut i tre baskiskta tidningar med sitt hotfulla meddelande till ditresande turister.

De säger att "spanska turistekonomiska intressen" nu ingår bland ETA:s mål, och turister vanas för att resa till spanska semesterorter om de vill undvika "oönskade konsekvenser.

Bilbomb utanför hotell

För att lägga kraft bakom orden hänvisar ETA till 15 nyligen utförda attacker som krävt sex dödsoffer.

17 mars exploderade en bilbomb utanför ett hotell i kuststaden Rosas i Katalonien. En polis dog och byggnaderna i området fick omfattande skador.

Några timmar senare genomförde lokal polis en så kallad kontrollerad sprängning av ytterligare en sprängladdning i kuststaden Gandia. Även denna bomb had placerats ut utanför ett hotell.

Sprängladdningarna innehöll cirka 50 kilo sprängämnen och ETA har tagit på sig ansvaret för attentaten.

UD undersöker hoten

På utrikesdepartementet säger informationsavdelningen att de inte känner till hoten från ETA.

- Men vi ska naturligvis undersöka saken, säger Siv Railert vid UD.

Presschefen på Vingresor, som bland annat arrangerar resor till Spanien, Anna Hyensjö säger att de måste uppdatera sig om läget i Spanien innan de fattar något beslut.

- I sådana här lägen följer vi alltid UD:s rekommendationer, säger Hyensjö.

800 har dött av ETA:s våld

Sedan separatiströrelsen ETA tog till vapen för att kämpa för Baskiens frihet, 1968 har drygt 800 människor fått betala för "friheten" med sina liv.

ETA har riktat sina attentat mot turismen tidigare. 1996 exploderade en bomb på flygplantsen i Reus i nordöstra Spanien. 35 turister skadades, de flesta britter. Samma år exploderade flera små laddningar på badorter.

Efter dagens varningar från separatistgruppen fruktar nu spansk polis att terrorn ytterligare trappas upp inför det baskiska valet den 13 maj.

Chefen för spanska ambassadens informationsavdelning, Luis Boves, anser dock inte att det finns någon anledning till oro.

- Det är säkert att resa dit. ETA utför ibland sprängningar, men jag bedömer det inte som något hot mot turiser, säger han.

Under dagen har även Spanska statstjänstemän och företrädare för turismen försökt att dämpa hoten från ETA.

turismen är Spaniens största näringsgren. Förra året kom 48 miljoner utlänningar till landet.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM