Klart i dag med årets vårbudget

Finansministern: Vi hade varit klara i går om inte v gett sig ut på ett stickspår

NYHETER

En mycket nöjd finansminister pustade ut under fredagskvällen.

Efter viss turbulens är budgetuppgörelsen klar och alla knäckfrågor lösta.

– Det här är en budget som inriktats på både reformer och rättvisa och jag är väldigt glad att vi fått både vänsterpartiet och miljöpartiet att gå med på den, säger Bosse Ringholm till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: AP
Finansminister Bosse Ringholm är nöjd med vårbudgeten, som till slut stöds av både miljöpartiet och vänstern.

I dag klockan 12.30 var årets budgetförhandling i hamn. Efter flera sena nätter lyckades socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet enas om punkterna i budgeten.

– Budgetförhandlingarna är i princip klara. Vi hade varit klara redan i går om inte vänsterpartiet gett sig ut på ett stickspår, säger Bosse Ringholm.

Kritiskt skede i går

Budgetförhandlingarna kom in i ett kritiskt skede under gårdagen då vänsterpartisterna tackade nej till det slutbud som socialdemokraterna och miljöpartiet kommit överens om. Knäckfrågan i årets budget har varit taket i socialförsäkringen, något av en hjärtefråga för vänsterpartiet.

Vänsterpartiet hävdade i går att regeringen först varit med på att höja taket i sjuk- och föräldraersättningen men senare dragit sig ur. Något som tillbakavisas av finansministern:

– I dag godtog de samma förslag som vde avböjde i går så de hade väl lugnat ner sig, konstaterar Bosse Ringholm och använder en metafor:

”Vände i sista stund”

– De tog in på ett stickspår men vände i sista stund och det var väl tur det för annars hade de hamnat i ravinen, säger han.

Bosse Ringholm tycker inte att budgetförhandlingarna varit extra besvärliga i år:

- Nej, det har varit som vanligt, säger han.

De övriga parterna verkade också lättade över att budgetförhandlingarna var avslutade.

Trots att vänsterpartiets förhandlare Hans Andersson var lite missnöjd över att inte få igenom förslaget om ”skärpta tak”, så menade han att frågan inte är slutdiskuterad.

Återkommer i höst

– Vi får återkomma till frågan i höst, sade han till TT.

Miljöpartiets språkrör var också mycket nöjt med budgetens utformning som bland annat innehåller det miljöpartiet strävat efter, bland annat vad gäller socialförsäkring och a-kassa.

Mest nöjd är nog ändå finansminstern själv.

- Ja, jag tycker att det är bra, säger Bosse Ringholm under fredagskvällen.

En fråga som många undrar är varför ni alltid förhandlar under nätterna när man är trött?

– Visst är det mycket bättre om vi kan klara av det på dagtid men ibland det får bli några sena nätter, så är det alltid, säger Bosse Ringholm.

Annika Sohlander