Slobodan Milosevic greps sent i kväll

Förre presidenten förd till justitie- departementet

Foto: REUTERS
Arkivbild på den tidigare jugoslaviske presidenten omgiven av livvakter. Han uppges ha gripits klockan 22.45 på fredagskvällen.
NYHETER

Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic är gripen, uppgav en källa som står den serbiska regeringen nära på fredagskvällen.

Radiostationen B92 uppgav att Milosevic redan hade förts till justitiedepartementet.

Senare bekräftade den sebiska statstelevisionen att Milosevic gripits.

Foto: AP
Serbisk polispiket utanför residenset där Milosevic greps på fredagskvällen.

Jugoslaviens inrikesminister Zoran Zivkovic sade till AFP att han varken kunde bekräfta eller dementera uppgifterna.

Enligt en källa som beskrevs stå regeringen nära hade ett av polisens specialförband gjort ett försök att gripa Milosevic men avbrutit för att undvika en sammanstötning med ex-presidentens livvakt, rapporterade DPA.

Samtidigt meddelade amerikanska UD att något besked om huruvida Jugoslavien har uppfyllt villkoren för att få bistånd från USA tidigast kommer på måndag.

Avvaktande reaktioner på gripandet

De första reaktionerna på uppgifterna om att Milosevic hade gripits var avvaktande.

- Vi söker bekräftelse från vår ambassad i Belgrad att han har gripits, sade en brittisk UD-talesman. Han tillade att Storbritannien välkomnar allt som kan leda till att Milosevic ställs till rätta inför FN-tribiunalen.

En talesman för Haag-tribunalen vägrade kommentera innan det hade kommit en officiell bekräftelse på gripandet.

Jan Larsson, presschef hos statsministern och EU:s ordförande Göran Persson, meddelade sent på fredagskvällen att Persson kommenterar uppgifterna först tidigt på lördagsmorgonen.

- Vi hoppas att det här är första steget mot att få honom ställd inför rätta, sade FN-talesmannen Fred Eckhard. Han vill dock inte säga något om utsikterna för att Milosevic verkligen utlämnas till FN-tribunalen i Haag.

Blair välkomnar gripandet

Brittiske premiärministern Tony Blair säger i ett uttalandet att det steg som den jugoslaviska regeringen tagit är mycket viktigt och mycket välkommet.

- Milosevic har orsakat flera krig och oräkneliga dödsfall de senaste tio åren. Han bör ställas inför rätta. Detta är ett väsentligt steg på Jugoslaviens väg tillbaka till den europeiska huvudfåra där landet hör hemma.

Blairs utrikesminister Robin Cook välkomnade varje drag som gör det lättare att ställa Milosevic inför rätta.

Bildt: Mycket uppmuntrande

Carl Bildt, FN-sändebud på Balkan, anser att gripandet är mycket uppmuntrande.

- Det visar att Jugoslavien följer spelreglerna. Serberna vill ställa Milosevic inför rätta för de brott han begått mot Jugoslavien. Det får ses som ett första viktigt steg, sade Bildt till det amerikanska tv-bolaget CNN.

Dementerade tidigare på kvällen

Den serbiske justitieministern Vladan Batic dementerade tidigare på kvällen uppgifterna om att polisen förberedde ett gripande av Milosevic, rapporterar nyhetsbyrån DPA. Det rör sig om ett vaktombyte, förklarade ministern polisuppbådet i ett uttalande för tv-stationen BK-TV.

Spekulationerna om att Milosevic trots allt skulle gripas ökade på fredagskvällen sedan ett polisuppbåd dykt upp i närheten av Milosevics bostad. Där hade också hundratals av hans anhängare samlats, uppenbarligen för att förhindra ett eventuellt polisingripande.

Stämningen var ännu sent på kvällen lugn bortsett från att en del av Milosevics anhängare uppträdde aggressivt mot närvarande journalister.

”Milosevic bad mig framföra hälsningar”

Att Milosevic var hemma bekräftades av en av hans närmaste män.

- Jag har just träffat Milosevic och han bad mig framföra hälsningar till alla dem som kommit hit för att visa honom och kampen för vårt folks överlevnad i regionen sin respekt, sade Branislav Ivkovic som leder Socialistpartiets parlamentsgrupp.

Tidigare uppgav Milosevics Socialistparti att polisen stod i begrepp att gripa ex-presidenten.

- USA följer utvecklingen efter rapporter om att polisen förbereder ett gripande av Milosevic, sade Vita husets talesman Ari Fleischer.

Tidsfrist går ut

På lördagen löper den tidsfrist ut som USA satt för den jugoslaviska regeringen att börja samarbeta med FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Men få tror att det mest eftertraktade föremålet för tribunalen - Slobodan Milosevic - kommer att utlämnas.

Belgradborna tycktes på fredagen inte oroa sig alltför mycket över den forne presidenten Slobodan Milosevics öde. De flesta verkade övertygade om att han hamnar bakom lås och bom - förr eller senare.

- Jag hoppas verkligen de håller tidsfristen, men jag tror inte det. Det hela är inte så enkelt, säger Borka, 47.

Hon tillägger att hon tror att det utländska biståndet kommer ändå.

Hotat frysa 50 miljoner dollar

För att sätta hårdare press på den jugoslaviska regeringen, som hittills ställt sig avvisande till att lämna ut medborgare till FN-tribunalen, har USA hotat frysa 50 miljoner dollar (cirka 500 miljoner kronor) i ekonomiskt bistånd om den jugoslaviska regeringen inte tydligt visar att den är samarbetsvillig.

Milosevic är åtalad för brott mot mänskligheten begångna under kriget i Kosovo. USA har sagt att det skulle underlätta om regeringen i Belgrad fängslar Milosevic, men den serbiske premiärministern Zoran Djindjic sade förra veckan att detta inte skulle ske före det att tidsfristen går ut eftersom det skulle skapa en kris i den federala regeringen.

Regeringen oense

Inom regeringen är man oense om hur problemet med de misstänkta krigsförbrytarna ska hanteras. Enligt lokala medier har president Vojislav Kostunica dementerat ett tidigare uttalande från den serbiske justitieministern Vladan Batic om att Jugoslavien kommer att utlämna icke-jugoslaver till Haag.

Många serber tycker att det är orättvist att ställa villkor för bistånd till ett land i uppenbar kris efter ett årtionde av krig och elände.

- För oss är det förgångna, dit Milosevic hör, det minst intressanta. Vi vill vända oss mot framtiden, säger Vlada Rajic, 20-årig student.

- Han kommer säkert att hamna i fängelse, men vi måste nog vänta ett tag, säger Rajic.

Flera nära allierade till Slobodan Milosevic har utsatts för förhör och utredningar pågår om bland annat korruptionsbrott.

FAKTA/SLOBODAN MILOSEVIC

TT-Reuters/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM