Barnen dog under tåget

Kröp under de nedfällda bommarna efter diskot

NYHETER

På väg från diskot kröp de båda barnen under järnvägsbommarna.

I samma ögonblick kom tåget.

- När lokföraren gick av tåget upptäckte han att båda hade dödats, säger Tomas Nilsson på SJ.

Foto: CHRISTER ROBERTSSON
Lyckades inte stanna Lokföraren såg det unga paret i samma ögonblick som tåget passerade järnvägsövergången.

Det var några minuter efter klockan 23 i natt som två ungdomar i Valje, på gränsen mellan Skåne och Blekinge, dödades av tåget.

- En bilist som stod och väntade vid de nedfälla bommarna såg hur de båda, en pojke och en flicka, kröp under järnvägsbommarna, berättar Ola Hessbo, vakthavande befäl vid polisen i Kristianstad.

Precis då kom tåget.

Bilisten trodde dock att paret hunnit över, men när han själv passerat spåret blev han fundersam över att han inte såg ungdomarna och vände tillbaka. Samtidigt hade lokföraren stoppat tåget och konstaterat att båda personerna var döda.

- Vi vet inte säkert vilka de omkomna är, men de är i 13-14-årsåldern , berättade Ola Hessbo sent i natt.

300 ungdomar var på diskot

På danspalatset Valje Nöje, ett par hundra meter från järnvägsövergången, var det i går kväll disko. Av allt att döma var de båda omkomna på väg hem från diskot.

- Här var ungefär 300 ungdomar i kväll, berättar arrangören John Andersson. Uppgifterna om olyckan spred sig snabbt och vi fick en panikartad stämning bland publiken.

- Polisen uppmanade oss dock att fortsätta till klockan ett som planerat för att inte ungdomarna skulle ge sig ner till olycksplatsen. Mycket snabbt var föräldrar här och hämtade sina barn.

- De som kände sig oroliga fick åka till Kristianstad där en krisgrupp väntade.

Enligt Tomas Nilsson på SJ:s informationstjänst var det Kustpilen som går mellan Malmö och Karlskrona som körde på paret. Den avgick från Malmö klockan 22.

Föraren stoppade tåget

- Lokföraren såg paret krypa under bommarna i Valje i samma ögonblick som tåget passerade övergången, berättar han.

- Han insåg att han körde på flickan, men trodde att pojken klarat sig. Men när han stoppat tåget såg han att båda var döda.

Passagerarna fick inte lämna tåget och först sedan en annan lokförare kommit till platsen kunde tåget fortsätta till Sölvesborg. Därifrån transporterades passagerarna vidare med buss.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM