Skandalföretagets vd tjänade 20 miljoner

NYHETER

Skanskas vd Claes Björk, 55, tjänade 20 miljoner kronor förra året.

- Lönerna har brakat iväg för snabbt, säger Folmer Knudsen, 58, träarbetare och ledamot av Skanskas styrelse.

Foto: KRISTER HANSSON
Skanskas vd Claes Björk, 55, får varje år en "särskild bonus", värd 19,7 miljoner kronor.

Claes Björk är efter Skandias Lars-Eric Petersson den vd som i Aftonbladets undersökning får högst ersättning. Mindre än en tredjedel av hans ersättning är ordinarie lön. Den stora delen är från olika bonussystem.

- Jag har själv varit med och gett honom den lönen. Flera av de här chefsavtalen har nog blivit mer lukrativa än vad vi tänkte oss från början.

- Aktieutvecklingen har styrt lönerna mer än vinstutvecklingen och det var väl inte så vi hade tänkt oss från början, säger Knudsen.

Borde vara mer ödmjuka när det går dåligt

Folmer Knudsen från Eslöv har suttit i Skanskas styrelse sedan 1992.

Med jämna mellanrum tvingas han svara på frågor från fackmedlemmar om höjdarnas löner.

- När det går bra ska de ansvariga ha bra lön och se till att även de anställda får del av det. När det går dåligt borde de vara mer ödmjuka med vad de mottager, säger Knudsen och syftar på Ericssons chefer Kurt Hellström och Lars Ramqvist.

Får 51 miljoner i pension

Claes Björk har ett avancerat avtal fyllt med förmåner som ska betalas ut de kommande åren. Från och med nästa år och tre år framåt får han del av en särskild pensionsförpliktelse som döps om till "särskild bonus". I dag är den bonusen värd 19,7 miljoner kronor.

Om tre år har Björk rätt att gå i pension. Då får han åtta miljoner i en klumpsumma. För de första 20 åren som pensionär får Claes Björk 51 miljoner kronor i pension.

Gift- och mögelskandaler

Fredrik Engström