Jugoslaviens nya regering splittrad om Milosevic öde

NYHETER

NEW YORK

Tala om total förvirring.

Serbiska regeringstalesmän påstod i natt att en av de största slaktarna i modern tid gripits.

Själv hävdade Slobodan Milosevic senare att han satt hemma och drack kaffe.

De motsägelsefulla rapporterna visar hur osäker och splittrad Jugoslaviens unga regering är om den förre diktatorns framtid.

De senaste veckorna har det blivit allt tydligare att Milosevic dagar i frihet varit räknade. Milosevic och hans fru Mira Markovic har i praktiken suttit i husarrest, bevakade dygnet runt, sedan Milosevic störtades i oktober förra året. I början för sin egen säkerhet, på slutet för att omöjliggöra en flykt.

Hans fiender jublade för tidigt

Därför kom uppgifterna i går kväll om att Milosevic gripits inte som en total överraskning. Men uppenbarligen jublade den förre diktatorns fiender för tidigt.

Några timmar efter att vice premiärministern, den statliga tv:n och flera radiostationer rapporterade att Milosevic gripits visade sig huvudpersonen utanför sin villa.

Han sa inget men vinkade till sina anhängare.

De oerfarna jugoslaviska ledarna har sedan Milosevic störtades suttit i en rävsax. Hur snart skulle de våga gripa Milosevic utan att starta ett inbördeskrig? Utan att riskera att störtas i en kupp och utan att framstå som lakejer för den forne fienden USA?

Har pressats av USA:s ultimatum

För varje månad har antalet jugoslaver som stödjer Milosevics arrestering ökat men han har fortfarande en kärna av supportrar som kan ställa till problem.

Dessutom har Jugoslavien pressats av ett ultimatum från USA.

- Griper ni inte Milosevic före den 31 mars så fryser 100 miljoner dollar i amerikansk ekonomisk hjälp inne, hotade USA:s regering.

För ett land på ruinens brant är det ett skäl så gott som något att handla.

Förvirringen om gripandet så tätt in på USA:s deadline visar splittringen i den jugoslaviska ledningen.

President Kostunica är misstänksam mot krigsförbrytartribunalen och vill avvakta med ett gripande.

Till slut hamnar Milosevic i Haag

Yngre politiker som aktivt motarbetade Milosevic under hans tid vid makten ser Milosevic placering i en cell i Haag som Jugoslaviens enda möjlighet att åter bli accepterat som en jämlike i Europa.

Även om vägen dit är krokig vore det en sensation om inte Europas störste krigsförbrytare i modern tid till slut hamnar i Haag.

Wolfgang Hansson