Ex-diktatorn ännu fri i morse

Milosevics anhängare hindrade gripande

NYHETER

BELGRAD

Jugoslaviens expresident Slobodan Milosevic var av allt att döma ännu fri på lördagsmorgonen, trots att polis försökte storma hans bostad för att gripa honom.

Vid halvsjutiden på morgonen började serbisk polis försöka driva tillbaka Milosevics anhängare från huset i stadsdelen Dedinje i Belgrad. Även journalister avvisades, sade Reuters reportrar på plats.

Ett 20-tal poliser kom till den andra av de två infarterna till den officiella byggnad som är Milosevics hem. De försökte avlägsna Milosevics anhängare en och en.

Foto: REUTERS
Jugoslavisk kravallpolis gjorde tidigt i morse ett nytt försök att avlägsna Milosevics anhängare som blockerar infarten till ex-diktatorns residens i Belgrad-förorten Dedinje.

Belgradradion B92 sände natten till lördagen ett kort uttalande av Milosevic. På telefon från sitt hem hördes han säga att han mådde bra och drack kaffe med vänner.

- Jag följer det som pågår precis som alla andra medborgare i Serbien, sade Milosevic. Framför huset har många människor samlats.

Tillfrågad om rapporterna om hans gripande och ansamlingen av poliser utanför hans hus hade gjort honom upprörd svarade expresidenten:

- Naturligtvis inte, jag väntar bara på att allt det här ska klaras upp på ett rättvist sätt, det vill säga för vårt folks bästa.

Stormningsförsök

Strax därefter gjorde serbisk polis ett dramatiskt försök att storma villan. En eldstrid utkämpades, men polisen måste till slut ge upp. På morgonen var det tyst i huset. En teori var att polisen och husets försvarare bara gjort en paus i skottväxlingen.

Massmedier i Belgrad hävdade att förhandlingar pågick mellan höga poliser och Milosevics medarbetare om att han skulle ge upp. Men en av Milosevics närmaste män, Zivorad Igic, avfärdade påståendena. Milosevic ger inte upp och han förhandlar inte med polisen, sade han i telefon. Han kallade poliserna för "Clintons och Albrights styrkor".

Igic, som var i byggnaden när poliserna inledde stormningen, sade att nästan hela Milosevics familj var hemma.

- Vi dör hellre än vi ger upp, sade han.

Åtalades 1999

Tidigare på natten rapporterades att Milosevic faktiskt var gripen och att han till och med förts till domstol. Fyra jeepar sågs köra till justitiedepartementet i Belgrad. FN välkomnade rapporten om gripandet.

- Vi kan bara hoppas att detta är första steget mot att ställa Milosevic till ansvar, sade en talesman för FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Milosevic åtalades 1999 i sin frånvaro av Internationella tribunalen för tidigare Jugoslavien i Haag för brott mot mänskligheten. Brotten ska han ha begått under kriget i Kosovo.

Haagdomstolens åklagare Carla del Ponte gladdes också över beskedet att Milosevic gripits och underströk att han måste ställas inför rätta i Haag. Hon begärde "en klar, omedelbar och otvetydig utfästelse" om att han skulle sändas till krigstribunalen.

USA har krävt att Milosevic ska gripas senast 31 mars - före midnatt natten till söndagen. Annars kommer USA att avbryta biståndet till Jugoslavien.

Inga officiella uttalanden gjordes av Belgradregeringen under natten.

TT-Reuters