”Ett steg i rätt riktning”

Carl Bildt och Göran Persson om dramatiken i Belgrad

NYHETER

Befolkningen i Jugoslavien väntar med spänning tillsammans med resten av världen på hur dramat i Belgrad ska sluta.

Från svenskt håll är reaktionerna positiva.

– Jag tror det är ett nödvändigt och viktigt första steg, säger Carl Bildt, FN:s sändebud i före detta Jugoslavien till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Carl Bildt, FN-sändebud på Balkan: Det som händer nu var väntat förr eller senare.

Den dramatiska ockupationen av krigsförbrytaren Milosevics fashionabla villa i Belgrad engagerar såväl världen som Belgradborna.

– Jag ser det som ett steg i rätt riktning, hälsar statsminister Göran Persson via sin pressekreterare.

Hundratals samlade

I Belgrad samlades under lördagsförmiddagen hundratals anhängare och antagonister utanför huset där Slobodan Milosevic, hustrun och eventuellt dottern gömmer sig tillsammans med sina anhängare.

Bildt: Haag kommer senare

Inrikesministern i Serbien förklarade i dag att Milosevic ska gripas men inte utlämnas till krigstribunalen i Haag. Något som inte förvånar det förra sändebudet i Jugoslavien, Carl Bildt:

– Nu handlar det om att ställa honom inför Serbiens domstolar för brott han begått mot Serbien och dess lagar. Haag kommer först senare, och där är man ännu inte klar med de åtal som man avser att rikta mot honom, säger han.

Göran Persson anser också att Milosevic på sikt ska till domstolen i Haag.

– En sak tycks vara säker, den jugoslaviska regeringen tycker uppenbarligen att den här rättegången ska komma till stånd, hälsar Persson.

"Det var väntat"

Det som nu händer i Serbien är ofrånkomligt menar Carl Bildt:

– Förr eller senare var det väntat. Man har haft en rad förundersökningar mot Milosevic ända sedan i höstas för att se på vilka punkter han kunde ställas inför domstol, säger han.

Polisens stormning av villan i natt tyder på att de trodde på en snabb men händelserna utvecklades annorlunda.

– Jag hoppas att det blir en snabb och en fredlig upplösning. En stand-off riskerar, om den blir utdragen, att leda till en polarisering där socialisterna börjar att mobilisera supportrar av olika slag. Vad man hade strävat efter var en snabb operation som lett till en snabb demoralisering av alla kvarvarande Milosevic-anhängare, säger Carl Bildt.

Vad händer om Milosevic dödas?

– Jag tror att man kommer att göra det yttersta för att undvika att han kommer att dödas eller på annat sätt dö, eftersom det skulle skapa en besvärlig situation i många avseenden, säger Carl Bildt.

Statsminister Göran Persson betonade under lördagen också vikten av att situationen i Serbien blir löst så att Jugoslavien kan komma in i de europeiska strukturerna.

Internationellt gav händelsen eko, inte minst i USA. Bushadministrationen har nu chansen att visa sina muskler. Frågan är om de kommer att nöja sig med att Milosevic ställs inför rätta i Serbien och slipper undan krigstribunalen. De har tidigare ställt ett ultimatum: att Jugoslavien endast skulle få ekonomiskt bistånd från USA om de började samarbeta med krigstribunalen i Haag. Detta skulle ske innan den första april.

– Den här mannen är en förbrytare. En krigsförbrytare som ska ställas inför rätta i Haag, sa Patrick Lehay, ledamot i den amerikanska senaten, till CNN i dag.

Annika Sohlander