Steneberg delgiven misstanke om brott

Skäligen misstänkt för urkunds- förfalskning och medhjälp till skattebrott

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
Linda Steneberg har hävdat att hon inte visste något om fifflet med falska fakturor för att få ut övertidsersättning.
NYHETER

Förra chefen för EU-kommissionens kontor i Stockholm, Linda Steneberg, är delgiven misstanke om brott i samband med de ekonomiska oegentligheterna på kontoret.

Steneberg är skäligen misstänkt för urkundsförfalskning, grovt osant intygande och för medhjälp till skattebrott. Hon delgavs misstanke på fredagen när statsåklagare Nils-Eric Schultz förhörde henne i Stockholm, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

- Jag hade redan innan förhöret bestämt mig för att delge henne misstanke. Vi tror att vi ska hålla ytterligare ett par förhör med vittnen i veckan som kommer. Förhoppningsvis kan jag besluta i åtalsfrågan inom en månad, säger Schultz till TT.

Steneberg har ett stort ansvar för de ekonomiska oegentligheterna på kontoret.

Det slår EU:s bedrägerienhet, Olaf, fast i en hemligstämplad rapport.

"Det bör noteras att praktiskt taget alla oegentligheter som upptäckts under utredningen /.../ inträffade under den tid fru Steneberg var chef för representationen" skriver Olaf i rapporten som Expressen tagit del av i samarbete med den danska tidningen Ekstra Bladet.

Chaufför körde hund

Olaf konstaterar också att Linda Steneberg under åren 1996 till 1998 använde representationens tjänstebilar och chaufförer på ett sätt som "bara kan beskrivas som överdrivet." Bland annat ska Steneberg sommaren 1998 ha använt kontorets chaufför till att köra henne och hennes hund till ett hundpensionat tolv mil utanför Stockholm. I rapporten konstateras att den händelsen "väl beskriver hennes opassande attityd".

I de förhör som Olaf hållit med Linda Steneberg framkommer att hon försvarar sitt handlande med att det delvis var en fråga om säkerhet eftersom kommissionens kontor bombhotades 1997. Men i rapporten konstateras kort och gott att Linda Stenebergs myckna bilåkande inleddes redan före bombhotet.

Kände till fiffel

När det gäller fifflet med falska fakturor för att få ut övertidsersättning, har Linda Steneberg hävdat att hon inte vetat någonting om dessa. Men i Olafs rapport vittnar flera tjänstemän om hur de tidigt informerat Steneberg.

Expressen citerar ordagrant ur rapporten: "Det är Olafs uppfattning att, i motsats till vad hon själv uppgivit, måste fru Steneberg varit medveten om konsekvenserna, speciellt att man var tvungen att kompensera /.../ chauffören /.../ genom reglementsvidriga betalningar."

Det var i november 1999 som det avslöjades att EU-kommissionens representationskontor i Stockholm använt luftfakturor och betalat ut löner till icke existerande personer. Knappt ett år senare, i oktober förra året, avskedades fyra lokalanställda vid Stockholmskontoret.

Enligt Olafs utredning rörde sig fifflet i pengar räknat om totalt 170 000 kronor.

TT