600 i protest mot Ericsson-varslen

Göran Johnsson varnade för farlig kvartalskapitalism

NYHETER

KUMLA

Ericssons nedskärningar i Kumla och Linköping är ett exempel på en mycket farlig ”kvartalskapitalism”.

Det sade Metalls förbundsordförande Göran Johnsson i Kumla på lördagen.

Johnsson talade vid en manifestation mot Ericssons nedskärningar på Kumla torg där omkring 600 ortsbor slöt upp under den gråkalla förmiddagen.

Vid företagets fabrik i Kumla blir 1 500 människor av med jobbet. Totalt väntar nu 2 600 Ericssonanställda på arbetslösheten i Kumla och Linköping.

- Räknar man in underleverantörerna så är 10 000 jobb i farozonen. Vi märker från Metall hur varslen blir fler och fler. Det har varit en svart vecka, sade Göran Johnsson.

Kräver omprövning

Kravet från honom och den lokala Metalledningen är att nedskärningsbeslutet omprövas. Genom bland annat omfördelning av jobb inom Ericssonkoncernen i Sverige kan många anställningar räddas, menar de.

- Sveriges ledande företag måste även vara ledande på omställningar. Fackklubbarna har inte ännu krävt Ramqvists och Hellströms avgång, men de har krävt utveckling. Nu är det dags att bevisa att de förtjänar sina årslöner på 15-20 miljoner kronor om året, sade Göran Johnsson.

Ägaransvar handlar om att ta ansvar för produktionen, anser Johnsson. Gör man inte det går alla vettiga investeringar i graven, säger han och förklarar att han är rädd för den kortsiktighet som breder ut sig, inte bara hos Ericsson utan även i fackligt ägda pensionsfonder som AMF.

- Ledarskap handlar inte om att snegla på börsen där alla enbart ska slå index. Alla kan inte ligga över genomsnittet, liksom alla inte kan få löner över genomsnittet.

Johnsson medger att flera faktorer, som konjunkturavmattningen i IT-sektorn, påverkar Ericssons beslut och prisar också företagets betydelse för svensk ekonomi.

- Vi har varit stolta över Ericsson och det vill vi kunna fortsätta vara.

Rosengren kräver ansvar

Metallbasen får medhåll av näringsminister Björn Rosengren.

- De verkställande direktörerna har blivit slavar under börsens kortsiktiga kursrörelser, sade Rosengren till TT i samband med ett socialdemokratiskt partimöte i Ulricehamn på lördagen.

Rosengren kommenterade bland annat Johnssons tal om "kvartalskapitalism".

- Jag delar hans uppfattning. Vd:ar tittar mer på börsvärdet väldigt kortsiktigt i stället för att se företagets utveckling på lite längre sikt, sade Rosengren.

Det har över lag skett en amerikanisering av svenskt näringsliv, där vinst och kursuppgångar styr hela skeendet, menar näringsministern.

Björn Rosengren tycker att Ericsson tog sitt ansvar vid de tidigare neddragningarna i Norrköping. Han räknar med att företaget tar sitt ansvar på samma sätt i Linköping och i Kumla.

- Det handlar väldigt mycket nu om att följa upp Norrköpingsfallet. Många av dem som fick gå där fick ju annat jobb, trots allt.

Karl Vicktor Olsson/TT Bertil Åkesson/TT