Strejk hotar stänga butikerna till påsk

Handels beslutar om stridsåtgärder under söndagen

NYHETER

Handelsanställdas förbund, Handels, sade på lördagskvällen nej till medlarnas slutbud.

Med stor sannolikhet väntar strejk i handeln till påskhelgen.

- Ja, vi kommer att lägga ett sådant förslag i morgon. Hur omfattande det blir får vi väl se, men det blir ingen strykning över kinden. Det kommer att slå mot påskhandeln, sade Sture Nordin, Handels förste vice ordförande.

På söndagen ska Handels hålla extra förbundsmöte för att avgöra vilka stridsåtgärder som ska sättas in. Om det blir konflikt kan 30 000-40 000 privatanställda inom handel och lager hos Handels motpart, Handelsarbetsgivarna, bli indragna.

För två veckor sedan sade facket upp avtalet. Därför blir det möjligt att varsla om strejk som i sådana fall kan bryta ut lagom till påsk.

"Irriterande"

Kontakten med medlarna hölls under lördagen. Det som fick Handels att slutligen säga nej var för låga lönebud. Enligt Nordin erbjöd medlarnas slutbud 498 kronor mer i månaden i snitt för vart och ett av de tre avtalsåren. Det är i reda pengar räknat lägre än andra träffade avtal, menar han. Garantinivån i budet var också för lågt, säger Nordin.

- Det som är oerhört irriterande är att vi inte fick några extra pengar för låglönesatsning, trots att alla talar om behovet av höjningar i kvinnodominerade yrken. Det här budet skulle knappt räcka för att täcka inflationen.

Enligt Nordin lade medlarna också fram förslag om den starkt laddade OB-ersättningen. Den har länge varit en symbolfråga. Nu föreslog medlarna att en arbetsgrupp med opartiskt ordförande skulle se över OB-frågan under avtalsperioden, säger Nordin.

- Det är något vi inte är intresserade av. Arbetsgivarna vill bara sänka ersättningen för våra medlemmar.

"Ansvarsfullt"

Johan Marcus, förhandlingschef på Handelsarbetsgivarna, säger att det ännu är för tidigt att avgöra vilka motåtgärder arbetsgivarna sätter in vid en eventuell strejk. Han uppger att arbetsgivarna accepterade medlarnas slutbud.

- Efter mycket övervägande bestämde vi oss för att säga ja. Det är tråkigt att facket avvisar budet. Vi tycker att budet var samhällsekonomiskt ansvarsfullt. Nu syns också en allt tydligare avmattning i samhällsekonomin, säger han.

Tomas Bengtsson/TT