BSE-smittan tog Zoes liv

”Jag vill veta vem som mördade min dotter”

NYHETER

LONDON

Helen Jeffries anklagar politikerna för mord.

Hon såg sin dotter Zoe, 14, förvandlas över en natt, sen långsamt förtvina och dö, i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, den mänskliga formen av galna ko-sjukan.

- Någon har mördat mitt barn och jag vill veta vem det är.

Historien om Zoe Jeffries, en av de yngsta personer som avlidit av BSE-smittan, grep miljoner tv-tittare i hela Storbritannien i slutet av förra året.

14-åringen förlorade då sin två år långa kamp mot sjukdomen, och hennes sista dagar i sjuksängen visades för ett tag sedan i brittisk tv.

Anklagar politikerna

Hennes mamma Helen ville ha det så.

Hon ville ha historien berättad, rak och rå, så att människorna skulle förstå vilken fruktansvärd sjukdom som kan gömma sig i ett stycke infekterat kött.

Hennes bitterhet riktade sig främst mot politikerna.

I ett tv-tal på juldagen i fjol, två månader efter Zoe"s död, sa Helen Jeffries:

- Politikerna sa att vi inte behövde oroa oss. Hur jag önskar att jag inte hade lyssnat.

- Jag ligger vaken om nätterna och tänker på vad politikerna gjort med min dotter och jag undrar om de själva kan sova. Känner de ilska? Ånger? Jag hoppas det, ty de har satt oss i den här situationen.

Dottern insjuknade 1998, omedelbart efter sin fars död. De första symptomen kopplades därför till depression, precis som i många andra fall av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

- Men en morgon gick hon upp och kunde inte göra någonting. Det var som hon gått och lagt sig som en person och vaknat som en annan, berättar mamman.

86:e dödsoffret för sjukdomen

Zoes tillstånd förvärrades snabbt. Hon blev förvirrad, fick svårigheter att gå och kunde till slut inte röra sig alls.

En neurolog ställde diagnosen: BSE-smitta.

När hon dog, lördagen den 28 oktober i fjol, blev hon det 86:e dödsfallet i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, efter BSE-smitta.

Zoe skulle ha fyllt 15 år månaden senare och vännerna hade planerat att komma till sjuksängen och ha en fest för henne.

Helen Jeffries, från Wigan, Lancashire, lever nu som änka med tre yngre syskon till Zoe.

Hon berättar om den smärta de anhöriga till offren går igenom, eftersom maktlösheten är total. Den nära och älskade förvandlas praktiskt taget minut för minut till det sämre.

"Någon stack kniven i Zoes kropp"

- Sjukdomen i sig själv är mer än vad någon människa kan stå ut med. Men sen kommer också tankarna. Varför?

- Först kände jag egen skuld, eftersom jag ofta gav henne billiga hamburgare och köttfärs när hon var yngre. Men sen insåg jag att det är någon annan som har stuckit kniven i Zoes kropp. Jag anser verkligen att hon blivit mördad. Och jag vill veta vem som är mördaren.

Peter Wennman