”Milosevic ska gripas – men inte utlämnas”

Regerings- delegation förhandlar med ex-diktatorn i natt

1 av 3
Det var i förmiddags åter lugnt vid ex-diktatorns residens i Belgrad-förorten Dedinje. Milosevic har sagt att han vägrar ge upp levande.
NYHETER

– Jag vill inte ha någon blodspillan, men ingen kan stå över lagen om staten ska kunna fortleva.

Det sade Jugoslaviens president Vojislav Kostunica på lördagskvällen efter det misslyckade försöket att gripa den för krigsförbrytelser åtalade ex-presidenten Slobodan Milosevic.

Milosevic satt då fortfarande i ”husarrest” sedan polis misslyckats med att föra bort honom från hans residens i Belgrad. Milosevic, understödd av livvakter och anhängare, vägrade ”att låta sig gripas levande”.

Nya försök att gripa Milosevic föreföll på kvällen vara nära förestående. Polisen hade kört bort de Milosevicanhängare som samlats utanför ex-presidentens residens i Belgradförorten Dedinje och spärrat av området.

– En regeringsdelegation förhandlar med Slobodan Milosevic i hans hem i Belgrad i ett försök att övertyga honom om att han ska ge upp, sade Jugoslaviens inrikesminister Zoran Zivkovic till AFP sent på lördagskvällen.

- Förhandlingarna pågår. Vi försöker att lösa situationen utan att använda våld, sade Zivkovic. En förhandlingsgrupp är inne i byggnaden.

”Ger inte upp frivilligt”

Men Zivkovic trodde inte att ex-presidenten, som sagt till polisen att han inte kommer att låta sig gripas levande, kommer att ge upp frivilligt.

- Med tanke på de drag Milosevic gjort i det förgångna är jag rädd att han inte är beredd att acceptera en förnuftig lösning, sade han.

Men, tillade han, jag räknar med att problemet ska lösas under natten.

Myndigheterna har sagt att om Milosevic inte ger upp, ska han gripas med våld.

Stora mängder vapen

Den serbiske premiärministern Zoran Djindjic sade att hans regering fått besked från underrättelsetjänsten om att det finns stora mängder vapen, ammunition och sprängämnen i Slobodan Milosevics bostad.

Han uppmanade de privata vakter som omringar den förre presidentens hus att omedelbart lägga ned sina vapen. Milosevics vakter är försedda med bland annat granatkastare.

Den serbiske inrikesministern Dusan Mihajlovic sade att Milosevic kommer att gripas, med våld om nödvändigt.

Samma besked gav den jugoslaviske inrikesministern Zoran Zivkovic som sade att polisen fått i uppdrag att gripa Milosevic under lördagen.

”Hellre dör jag”

– Hellre dör jag än att ni får gripa mig, säger Milosevic, enligt källor inom polisen, och förskansar sig i sin villa med familjen.

Under eftermiddagen rapporterades att president Vojislav Kostunica beordrat de arméförband som finns inne på området där ex-presidenten bor, och som uppges ha förhindrat ett gripande, att lämna platsen.

Vid 17-tiden uppgav CNN:s korrespondent att armén höll på att dra sig tillbaka. Det innebär att Milosevics privata vaktstyrka i nuläget är det enda som skyddar honom från att gripas av polisen.

Även om Milosevic grips kommer han inte utlämnas till krigstribunalen i Haag enligt Serbiens utrikesminister Dusan Mihajlovic. Detta genom att undvika att åtala honom som krigsförbrytare.

– Milosevic misstänks för maktmissbruk och ekonomiska brott, sade inrikesminister Dusan Mihajlovic på en presskonferens i Belgrad i dag. Han bekräftade att polisen har försökt gripa Milosevic men att denne vägrade följa med, rapporterar AFP.

Inrikesminister Mihajlovic sade att det har utfärdats order till polisen om att också gripa en grupp medarbetare till Milosevic för ekonomiska brott, rapporterar DPA.

Milosevic, som tros ha sällskap av hustrun Mirjana Markovic och dottern Marija, skyddas i sitt residens av ett okänt antal aktivister från socialistpartiet.

Pansargranater och automatvapen

Även anhängare från Mira Markovics parti JUL, fanns på plats enligt inrikesministern. De är välbeväpnade, också med pansargranater och automatvapen, och därför är gripandet mycket riskabelt. Utanför villan har tusentals anhängare och antagonister samlats under dagen. Vissa av dem ha sagt sig vara beredda att skydda Milosevic med "sina liv", uppger AP. Flera hundra anhängare skanderade:

– Slobo! Slobo!

En demonstrant höll enligt AP upp en propagandaaffisch föreställde en ursinnig NATO-soldat som sticker hål i magen på en liten flicka med en bajonett.

"Det här är ni! Det här är vad ni vill göra med Slobo, med alla serber, skrek den orubblige supportern som ursinnigt vakade utanför Slobodan Milosevics residens.

Under eftermiddagen förekom det stenkastning i den väntande folkmassan.

– Milosevic vill att vi ska börja slåss. Sedan tänker han själv fly, sa en man i publiken.

Två poliser skadades

Två poliser sårades under natten enligt ministern. Massmedier har rapporterat att en jugoslavisk fotograf skadades i handen av en bit från en granat som studsade på hans kamera. Fotografen kunde dock fortsätta arbeta.

Däremot har Milosevics 16 livvakter från polisen lämnat honom.

Medlemmar av den jugoslaviska krigsmakten tar order från folk i Milosevics tjänst, uppgav inrikesministern.

Milosevic kommer nu att sitta i husarrest "tills han har överlämnats till rättsmyndigheterna", sade han.

"ÖB stoppade gripandet"

Belgradtidningen Politika rapporterade på lördagen att det var den jugoslaviske överbefälhavaren Nebojsa Pavkovic som hindrade gripandet av Milosevic.

Tidningen sade sig ha fått uppgiften klockan ett på natten av en källa inom Serbiens justitiedepartement.

- Arresteringsordern utfärdades av vederbörligt organ men hindrades i sista minuten av Pavkovic, skrev tidningen.

Men Milosevics allierade Zivorad Igic bestred kategoriskt uppgiften i telefon med AFP. Enligt honom var det den stataliga byggnaden som armén skyddat och inte Milosevic.Han förnekade också att det fanns några som helst beväpnade män, vare sig poliser eller andra, inne i residenset.

Beta rapporterade att samtal pågick på lördagen för att förhandla fram en kapitulation av Milosevic, rapporterar AFP.

- Det är helt säkert att sådana samtal pågår på någon nivå, sade en källa nära den jugoslaviska regeringen enligt Beta.

När mörkret föll efter att inget hänt under många timmar väntade såväl Belgradborna som omvärlden med spänning på dramats fortsatta utveckling.

Enligt uppgifter till Rapports korrespondent finns det två alternativa lösningar. Det ena är att Milosevic fått ett ultimatum och tvingas ge upp i natt, det andra att han får stanna kvar i husarrest.

TT-Reuters , Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM