E-postvarning för mobilvirus ren bluff

Experter: Det finns ingen möjlighet för virus att ta sig in

NYHETER

Låt dig inte luras.

Årets aprilskämt är e-post som varnar för mobilvirus.

– Det är bara att konstatera att vandringssägnerna har fått stort utrymme i den nya formerna av kommunikation. Det finns alla slags former av kedjebrev och hälsningar, säger Bengt af Klintberg, folklivsforskare och författare till Aftonbladets nätupplaga.

Lagom till första april cirkulerar kedjebrev som varnar för virus som kan angripa mobiltelefoner.

– Det är ren bluff. I dag finns det ingen möjlighet att virus kan ta sig in i en mobiltelefon på det sättet, säger Thomas Jönsson, informationschef på Nokia till Aftonbladets nätupplaga.

Folklivsforskaren och författaren Bengt af Klintberg,som 1984 skrev en bok om sägner tycker att den nya tekniken medfört andra former av fenomenet.

Avser att skrämma och oroa

Förr handlade vandringssägner och skrönor om råttor i pizzor och andra hemskheter. I dag är de elektroniska men avser fortfarande att skrämma och oroa mottagaren. E-post som innehåller varningar om virus som sprider sig till mobiltelefoner.

– Den nya sättet att kommunicera är som en ny folklore som används framförallt av ungdomar. De är på hugget och snappar upp nya tendenser. Vanligast är att sägner uppstår när man inte har någon riktig kunskap, säger Bengt af Klintberg.

Ett av de nyaste kedjebreven är mejlet med rubriken virusvarning:

”Om din mobiltelefon ringer och det blinkar: UNAVAILABLE!! på displayen så svara inte”, skriver brevförfattaren. Om man trots allt svarar ska telefonen angripas av ett virus som raderar viktig information och förstör SIM-kortet. E-brevet uppger också att viruset förstört tre miljoner mobiltelefoner i USA. Såväl Motorola som Nokia ska ha bekräftat informationen.

”Har cirkulerat sedan 1999”

– Det här är det äldsta och mest falska virus som finns. Det är envist och har cirkulerat sedan sommaren 1999 men det är absolut falskt, säger Thomas Jönsson.

Tele 2 har undersökt möjligheten av att virus kan komma in i mobiltelefoner och kommit fram till att det är omöjligt.

– Det är bara bull-shit. I dag finns det inte möjlighet att få in någon form av virus i telefoner. I framtiden med allt mer mjukvara i mobiltelefoner så kan det bli en annan sak. Ju intelligentare telefoner desto större risk, säger Ulf Baldhagen, produktutvecklare på företaget.

Trots desinformationen i virusvarningar skräms många av budskapet. När högteknologin utvecklas kan det vara svårt att avgöra vad som är rimligt.

Sprids med rekordfart

De nya kedjebreven är en form av sägner som sprids med rekordfart och faller precis som sina förlagor på sin egen orimlighet.

- Om viruset slagit ut tre miljoner amerikanska mobiltelefoner som det står i e-brevet så skulle nog informationen vara mer spridd än den är, säger Ulf Baldhagen.

Trots att de nya varningsmejlen ofta är detaljerade och innehåller facktermer så innehåller de lika mycket osanning som de traditionella berättelserna.

– Men när desinformationen avslöjas så brukar de försvinna, säger Bengt af Klintberg.

Så här ser ett av de falska kedjebreven ut:

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM