"Övergreppen skedde i Lundin Oils område"

FN-rapportör: 32 byar har bränts vid oljefältet i Sudan

NYHETER

STOCKHOLM

De platser som FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Sudan, Gerhart Baum, pekar ut där övergrepp begicks mot civilbefolkningen förra året ligger inom eller på gränsen till Lundin Oils koncessionsområde, skriver Svenska Dagbladet på söndagen.

Uppgifterna bygger på en karta från Human Rights Watch som överlämnats till SvD av FN, och som bekräftas av tidigare FN-anställda i Sudan.

"Jag fick information om att alla byar kring Nhialdiu, Nimne, söder om Bentiu, har bränts ner till grunden och skördar förstörts. Likaså har samtliga byar längs vägen vid Pulteri, i området av oljefältet vid Rier, jämnats med marken", skriver Baum i sin FN-rapport på torsdagen enligt SvD.

Förstörelsen och fördrivningen av civilbefolkningen i detta område har skett "de senaste veckorna och månaderna", enligt Baum som också skriver att det finns risk för att fler byar bränns ned.

Lundins område

Den karta som överlämnats till SvD från FN:s människorättsorganisation i Genève visar att Rier ligger i slutet av den 75 kilometer långa väg som Lundin Oil byggt och som börjar i Rubkona. Det är ungefär i mitten av Lundin Oils koncessionsområde i Sudan, kallat Block 5A.

Lundin Oils presschef Maria Hamilton har sagt till SvD att "vi känner inte till något Rier eller Pulteri" samt att "Nhialdiu "troligen ligger vid gränsen till Block 1." och att "det Nimne jag känner till ligger norr om vårt område".

Jemera Rone, Sudanforskare vid Human Rights Watch i Washington sedan 1992, säger att "Rier är lokalbefolkningens namn". Oljebolagen kallar platsen för Thar Jath. Uppgiften bekräftas av Diane de Guzman, som avslutade sin FN-tjänst på lördagen och har arbetat i södra Sudan i sammanlagt fem och ett halvt år.

Byar brändes

Enligt de Guzman har sedan mars förra året 32 byar bränts ner och omkring 10 000 människor tvångsförflyttats i Lundin Oils koncessionsområde.

John Noble, tidigare säkerhetschef vid FN i södra Sudan, säger till SvD att det är absolut korrekt att Rier ligger vid Thar Jath.

- Det finns fler andra Rier i södra Sudan, men inget annat Rier inom oljeområdena. Nimne ligger nordöst om Rier, alltså inom Block 5A, säger han.

Efterlyser agerande

I en debattartikel i SvD på söndagen skriver Mark Curtis, ansvarig för policyfrågor i Londonbaserade Christian Aid, att organisationen vid ett möte med en UD-tjänsteman och Afrikaexperter på måndagen "ska uppmana den svenska regeringen att agera mot bolag som Lundin Oil".

Enligt Curtis kunde Christian Aid i augusti och november i fjol konstatera att tusentals civila tvångsförflyttats från byar" längs den väg som byggts inom Lundin Oils koncessionsområde".

"Alla berättar samma sak. Bombflygplan flög över byarna, bombade husen och fördrev civilbefolkningen. Därefter kom regeringstrupper med lastbilar och helikoptrar, brände ner byarna och dödade alla som inte kunde fly, i flertalet fall gamla människor och barn", skriver Curtis i SvD.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM