Världen har rasat för ”röda häxan”

Milosevics hårdföra fru försökte hindra honom att ge upp

NYHETER

Förgäves försökte hon hindra sin make från att ge upp frivilligt.

För en gångs skull fick Mira Markovic, ”Röda Häxan”, inte som hon ville.

Den man hon hjälpt till makten sitter bakom lås och bom och hennes värld har rasat.

Mira Markovic fick öknamnet "Röda häxan" av oppositionen för sin hårdföra linje. Hon anses vara den som står bakom sin make Slobodan Milosevic oförsonliga politik. Nu sitter hon ensam kvar i residenset medan hennes make låsts in i Belgrads centralfängelse.

Hustrun Mira och dottern Marija fanns vid Slobodan Milosevics sida under den drygt dygnslånga husarresten. Enligt nyhetsbyrån AP finns de fortfarande kvar i huset medan sonen Marko är på flykt.

Efter lång övertalning lyckades partikamrater till Milosevic att övertala honom att överlämna sig till polisen. Något som ivrigt motarbetades av hustrun Mira Markovic, som gjorde allt för att övertala sin man att inte ge upp.

Mira Markovic, med öknamnet ”Röda Häxan” var tidigt en känd motståndare till demokratin. Hon sägs ha beordrat polis och militär att kväsa oppositionen med våld under Balkankriget.

Hon sägs också ligga bakom det tal Milosevic höll 1989 i Kosovo. Talet ledde till att han fick makten men också till etnsik rensning och krig.

"Han ska bli stor som Tito"

Paret träffades redan som gymnasister och Mira Markovic har sedan dess gjort allt för att få den blyge, politiskt intresserade unge mannen att komma in i maktens centrum.

”Han ska bli en lika stor och ärofull ledare som kamrat Tito”, ska hon ha sagt.

Modern var partisan

Mira Markovic som i dag är ordförande för partiet JUL, den förenade vänstern, kommer ur det kommunistiska ledarskiktet. Hennes mor var partisan som tillfångatogs. När hon släpptes begick hon självmord.

Lärare i marxism

Hennes bakgrund borgade för goda kontakter i socialistkretsar och snart satt hennes man i partiledningen. Själv jobbade hon som lärare i marxism.

- Den ideologin har alltid varit viktigare för mig än min man, ska hon ha sagt.

Hon bildade också ett eget socialistiskt parti, den förenade vänstern, JUL. Trots stora planer blev partiet aldrig mer än ett litet stödparti till Milosevic. Dock sörjde mäktiga vänner som var medlemmar i partiet för att paret Milosevic och deras barn hade all den lyx de krävde - och lite till. Parets dotter, Marija fick ett chefsjobb på tv, sonen Marko fick landets största diskotek.

Favoritfärgen är rosa

Den förra presidentfrun sägs vara mycket fåfäng, favoritfärgen är rosa. Samtidigt vill hon vara kulturell och litterär och driver en egen veckotidning. Hennes krönikor innehåller ofta attacker mot de serber som flyr landet och inte stannar kvar och kämpar mot fienden.

Hon anser att det finns en konspiration mot det socialistiska Jugoslavien. Hon är därför fruktad av den serbiska oppositionen och har inofficiellt fått namnet ”Röda häxan”.

Som barn skrivs det att hon drömde om att rädda världen och trodde att Tito var hennes pappa.

Fästa vid varandra

Paret Milosevic uppges vara mycket fästa vid varandra, favoritfilmen är Louis Malles ”De älskande” - de som aldrig någonsin kunde skiljas.

– Slobodan Milosevic är den ende i den jugoslaviska ledningen som aldrig bedrog sin hustru på utlandsresor. han köpte i stället presenter till henne, berättade en jugoslavisk affärsman för Aftonbladet för något år sedan.

Men trots samhörigheten splittrades paret på söndagsmorgonen när jugoslavisk polis förde bort Slobodan Milosevic.

Frun fick nervöst sammanbrott

Vad som nu händer med Mira Markovic är oklart. Enligt vissa uppgifter finns såväl hon som dottern kvar i huset medan sonen Marko har flytt. Mira Markovic sägs ha drabbats av ett nervöst sammanbrott och den 32-åriga dottern avfyrade i sin förtvivlan fyra-fem skott bara minuter innan hennes far greps.

Under söndagen grep jugoslavisk polis dessutom chefen för Milosevics vakt och flera andra som försökte hindra gripandet av expresidenten, uppgav en poliskälla för AFP på söndagen.

Chefen för den inofficiella vaktstyrkan, Sinisa Vucinic, är framträdande politiker inom det nykommunistiska Jugoslaviska vänsterpartiet, som leds av Milosevics fru Mira Markovic. Han greps några timmar efter Milosevic, uppgav källan för AFP.

Tillsammans med honom greps flera andra män för illegalt vapeninnehav och resande av livsfarligt vapen under polisstormningen natten till lördagen.

Annika Sohlander, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM