USA-spaningsplan nödlandade i Kina

Hade kolliderat med kinesiskt jaktplan som störtade

NYHETER

PEKING/WASHINGTON

Ett kinesiskt jaktplan störtade på söndagen i Sydkinesiska havet efter att ha kolliderat med ett amerikanskt spaningsplan.

Det amerikanska planet med 24 man ombord skadades vid kollisionen och tvingades nödlanda på den kinesiska ön Hainan.

Foto: AP
Kinesisk militärpolis på vakt utanför USA-ambassaden i Peking. Bevakningen skärptes sedan det amerikanska spaningsplanet kolliderat med ett kinesiskt jaktplan.

De kinesiska myndigheterna gav USA hela skulden för kollisionen, som enligt Kina skedde drygt tio mil söder om Hainan, och förbehöll sig rätten att kräva skadestånd.

Enligt de amerikanska myndigheternas version av händelsen befann sig det amerikanska planet på rutinuppdrag i internationellt luftrum när det prejades av två kinesiska jaktplan, som försökte tvinga det att ändra kurs. Vid sammanstötningen med det ena kinesiska planet fick det amerikanska planet såpass allvarliga skador att piloten tvingades gå ned på en flygplats på Hainan.

Kinesisk protest

Kinesiska utrikesdepartementet hävdade att det var det amerikanska planet som genom en plötslig gir orsakade kollisionen. Sammanstötningen skall ha varit så kraftig att det kinesiska planet störtade. Den kinesiska besättningens öde var okänt. Spaningar pågick i havet, sade utrikesdepartementet i Peking enligt den kinesiska televisionen.

Kinesiska UD sade att en skarpt formulerad protest hade överlämnats till de amerikanska myndigheterna. Kina aviserade också att nya framställningar till USA kan komma att göras. Kina anklagar det amerikanska planet för att ha trängt in i kinesiskt luftrum och för att ha landat på en kinesisk flygplats utan tillstånd.

Diplomater till Hainan

Utan att precisera sig sade kinesiska UD att "lämpliga arrangemang" hade vidtagits för de 24 besättningsmedlemmarna.

En talesman för Vita huset i Washington sade att USA:s regering förutsätter att planet och hela dess besättning återlämnas så snart som möjligt. Såvitt känt kunde planet landa på Hainan utan problem och ingen ombord skadades vid kollisionen. Efter landningen hade dock inte de amerikanska myndigheterna haft någon kontakt med besättningen.

Enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo var det amerikanska planet stationerat på den sydjapanska ön Okinawa. Huruvida det befann sig i internationellt luftrum eller kinesiskt har ännu inte kunnat fastslås.

Diplomatisk personal från USA:s ambassad i Peking sändes genast till Hainan för att försöka få träffa flygplansbesättningen på måndagen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM