Israeler grep sex i Arafats livvaktsstyrka

Sju döda i helgen – höjd beredskap för palestinska attacker

NYHETER

Striderna på Västbanken trappas upp.

Efter två blodiga dagar och sju dödsoffer grep en israelisk säkerhetsstyrka idag sex av PLO-ledaren Yassir Arafats livvakter, uppger AP.

Stämningen var spänd och nervig på Västbanken under söndagen, efter två av de oroligaste dagarna på länge som resulterat i sex döda.

Israeliska säkerhetspolisen höll högsta beredskap för att förhindra fler palestinska attacker. Norr om staden Ramallah grep de sex palestinier, inklusive en befälhavare i Arafats elitstyrka, Force 17.

Från israeliskt håll bekräftas gripandet i dag men med förbehållet att endast fem av de sex gripna tillhör Arafats vaktstyrka.

Helikopterattack

I onsdags attackerade israeliska helikoptrar vaktstyrkans högkvarter i Gaza eftersom de anser att medlemmar i specialstyrkan varit delaktiga i attacker mot israeler. Force 17 betraktas som den bäst tränade bland Arafats styrkor och direkt ansvarig för Arafats säkerhet.

Enligt palestinska källor greps livvakterna när de vaktade en vägspärr som de arrangerat. Palestinske förhandlaren Saeb Erekat fördömde i dag gripandena som han kallade en del av Israels ”upptrappningsstrategi.”

Sover inte hemma

Den palestinska ledningen förstärkte säkerheten efter operationen eftersom de kände sig hotade till livet. Företrädare för palestinska Fatah kallade efter tillslaget in extra livvakter och undvek att sova i sina hem, skriver AP.

Palestinierna anklagar israelerna för att ha siktat in sig på och dödat minst ett dussin palestinska aktivister sedan oroligheterna bröt den 28 september i fjol. Israel har erkänt vissa av dåden och nekat till andra.

En företrädare för den israeliska staten sade under söndagen att policyn med att använda aktivister som måltavlor inte förändrats.

”Så länge det finns ett mål och det går att undvika nya terroristattacker genom att träffa det så måste det göras”, sade han.

Sju begravningar

Under lördagen begravdes sju människor som dött av strider de senaste två dagarna. En av dem var 11-årige Mohammed Tamini, som dog på söndagen av de skador han fick av israeliska styrkor den 15:e mars.

I den uppdelade staden Hebron begravde judiska bosättare och deras anhängare kroppen av en 10-månaders baby som dödades i en skottlossning förra veckan. Israelisk militär hävdade att det var skottet från en krypskytt, som hade posterat sig på en kulle som kontrolleras av palestinska styrkor, som dödade babyn och sårade hennes pappa.

Hennes föräldrar vägrade att begrava henne innan israeliska styrkor återerövrade kullen från palestinierna. En lokal rabbin accepterade den ovanliga uppgörelsen, medan andra rabbiner insisterade på att kroppen måste begravas omedelbart i enlighet med judisk lag.

Utegångsförbud

Runt 3000 judar samlades under söndagen vid patriarkernas grav, den omdiskuterade heliga plats på Hebron, som både palestinier och israeler kräver rätte till.

Begravningsprocessionen rörde sig sakta framåt förbi platsen för dödsskjutningen, passerade en palestinsk bosättning och fortsatte mot den forntida judiska begravningsplatsen.

Israeliska soldater utfärdade utegångsförbud så att palestinierna höll sig inomhus under ceremonin.

Rabbinen som begravde babyn uppmanade till att ”hämnas hennes blod.”

Sedan oroligheterna blossade upp har striderna på Västbanken krävt 455 liv, av dem 374 palestinier, 62 israeliska judar och 19 övriga.

Annika Sohlander