"Rädda vårt kära Zinken"

NYHETER

Söders älskade idrottsplats kommer att förändras.

- En katastrof för bredd- och spontanidrotten, säger Ewa Carlsson, känd från tv:s "Rederiet".

- De är felinformerade, svarar idrottsborgarrådet Alf T Samuelsson (kd).

Foto: PER-OLOF ENGLUND
PROTESTERAR Ewa Carlsson, känd från bland annat "Rederiet" och "Polisen i Strömstad", protesterar mot byggplanerna på Zinkensdamm. - Det unika med Zinken kommer att gå förlorat. Det enda som blir kvar är en bollplan, säger hon.

Zinkensdamms idrottsplats på Södermalm i Stockholm är sliten och behöver upprustas.

Inga beslut har än så länge fattats, men stadens borgerliga majoritet verkar fast besluten att det ska ske i samband med att bostäder byggs på och intill idrottsplatsen.

Planerna har väckt ett ramaskri

Det innebär i så fall att Söders enda ishall rivs och att delar av idrottsplatsen bebyggs. Planerna har väckt ett ramaskri av protester.

- Visst är det bra om man bygger hus, men måste det göras på norra Europas mest utnyttjade idrottsplats, säger skådespelaren Ewa Carlsson.

Hon är med i nätverket Zinkens vänner som leder protesterna mot byggplanerna. De anser att de över 100 000 boende på Söder behöver fler möjligheter till idrott, inte färre.

- Zinken är så mycket mer än en bandyplan, det är en unik mötesplats för både barn och vuxna. Byggplanerna är ett hot mot både spontanidrotten och breddidrotten, säger hon.

Ett argument för att inte bygga bostäderna just vid Zinken är den erkänt katastrofala luften längs Hornsgatan. Den situationen skulle kunna försämras av att hålet mot Årstaviken byggs igen. Ett annat är att Söder redan är mer tätbebyggt än till exempel London.

- Om jag var Alf T Samuelsson skulle jag inte vilja gå till historien som idrotts- och miljöborgarrådet som försämrade både för idrotten och för miljön, säger Ewa Carlsson.

Borgarrådet tar lätt på kritiken

Alf T Samuelsson tar lätt på kritiken. Han anser att det finns gott om grönområden och att Söderungarna kan ta sig till andra idrottsplatser utanför innerstan om de vill spela ishockey.

- Zinken behöver byggas om. Men det kommer inte att ske på bekostnad av breddidrotten, säger han.

"Rederiet"- stjärnan kritisk mot rivplaner

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM