De fick lönelyft - när börsen dök

Metallbasen: Oacceptabelt att toppar har en egen frizon

1 av 7 | Foto: LEIF R JANSSON
METALLBASEN KLIPPER TILL "Hade till exempel Ericsson varit ett kanonbolag och visat framfötterna med rätt telefoner och rätt grejer hade man väl kunnat acceptera någon sorts internationell lönenivå. Men det kan man ju inte hävda", säger Göran Johnsson ironiskt.
NYHETER

I mars förra året kapsejsade den svenska börsen. Bubblor sprack. Vinstvarning blev ett begrepp.

Men börsbolagen är ändå nöjda med sina chefer. I fjol fick de påökt med i snitt 25 procent.

Aftonbladet har granskat årsredovisningar från 24 bolag på börsens a-lista.

Många bolag redovisar stora

vinster - och feta lönekuvert till sina 29 koncernchefer och vd:ar.

Sammanlagt fick näringslivstopparna 242 184 452 kronor i lön och bonus förra året. Eftersom uppgifter saknas för 1999 är några toppchefer inte medräknade i sammanställningen, bland andra Pharmacias Fred Hassan och Nokias Jorma Ollila - herrar som belönades med 32,5 respektive 14 miljoner kronor.

Fick lönelyft med 174 procent

Enligt Göran Nilsson, utredare på Metall, steg lönerna generellt förra året med 3,5-4 procent.

Tjänstemän låg något högre medan exempelvis verkstadsarbetare fick nöja sig med 2,5 procent.

Skandias vd och koncernchef, Lars-Eric Petersson, fick 174 procent.

Med 24,6 miljoner kronor på lönebeskedet ledde han företaget till en lägre vinst än året före. Och halverade Skandias börskurs.

Den svajiga börsen visar att förväntningarna på de svenska företagen är låga - är höjdarna då värda sina miljonlöner?

- Nja, det vi ser är snarare en tillnyktring. Det värde som börsen nådde i mars förra året var inte riktigt sunt. Men det var inte vd:arnas fel, utan det blev näst intill en masspsykos, alla skulle köpa aktier. Då går naturligtvis priset upp, säger Sten Trolle, ordförande i Aktiespararna.

Han menar att Sverige är i en övergångsfas och så sakteliga börjar acceptera samma chefslöner som resten av Europa.

- Titta bara på Fred Hassans lön, den är ganska osvensk. Men Bosse Ringholm accepterade detta, och han är ju på sätt och vis högste uttolkare av vad vi tål i Sverige.

Skapar inte vinsterna själva

En annan uttolkare är Metallbasen Göran Johnsson. Han köper inte argumenten om att svenska företagsledare måste ha en internationell lön för att inte fly utomlands. De är lätt räknade.

- De här direktörerna skapar ju inte vinsterna själva. Det hjälper alla i ett företag till med. Jag tycker inte man kan acceptera att det finns några toppar som har nån sorts frizon, säger han.

Ericssonduon Kurt Hellström och Lars Ramqvist mångdubblade sin lön förra året. Dessutom kostade, enligt Dagens Industri, tidigare vd:n Sven-Christer Nilsson sju miljoner kronor. Och får lön ända till sommaren.

- Hade Ericsson varit ett kanonbolag och visat framfötterna med rätt telefoner och rätt grejer hade man väl kunnat acceptera någon sorts internationell, global lönenivå. Men det kan man ju inte hävda, säger Göran Johnsson ironiskt.

- Jag kan inget göra. Inte ens Aftonbladet eller namnlistor stoppar det här, det blåser bara över. Det är klart som fan att om de tjänar 30, 40, 50 miljoner på att tiga och låta debatten blåsa över så är det inte särskilt svårt att göra det.

Hela listan

AFTONBLADET GRANSKAR

Peter Grensund