"Häftigt att bli vågmästare"

Siw Persson får en unik maktposition i riksdagen

NYHETER

Siw Perssons val att bli politisk vilde gör henne till vågmästare i riksdagen.

Med hennes röst skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få majoritet - utan miljöpartiet.

- Jag vore politiskt obegåvad om jag inte utnyttjade detta, säger Siw Persson.

Foto: TOMAS BERGMAN
tänker utnyttja sin nya roll Nu när Siw Persson blivit politisk vilde hamnar hon i en vågmästarroll som gör att socialdemokraterna och vänsterpartiet kan få majoritet utan hjälp av miljöpartiet. "Jag vore politiskt obegåvad om jag inte utnyttjade detta", säger Siw Persson.

Hon anmälde i höstas polis och åklagare i Skåne för bland annat maktmissbruk och korruption. Anklagelserna bottnar i hennes ifrågasatta engagemang i en familjetragedi med påstådd incest.

Stannar kvar som politisk vilde

När justitiekanslern i fredags avslog Siw Perssons anmälan uppmanades hon att lämna folkpartiet, men bestämde sig i stället för att bli kvar i riksdagen som politisk vilde.

Ett val som nu ritar om den politiska kartan i Sverige. Tillsammans med Siw Persson skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få en rösts majoritet i riksdagen. Det gör, åtminstone i teorin, att miljöpartiet inte längre behövs i regeringssamarbetet.

- Det känns häftigt, min parlamentariska roll kan inte bli bättre, säger Siw Persson.

Hur kommer du att utnyttja vågmästarrollen?

- Sakfrågorna avgör. Jag är inte längre bunden att rösta partipolitiskt och har inga svårigheter att diskutera med socialdemokraterna och vänsterpartiet. De är välkomna att prata med mig.

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist anser dock inte att miljöpartiet kan bytas mot Siw Persson.

- Att bygga en regeringspolitik på en avhoppad vilde är helt omöjligt, inte minst med tanke på att det nu handlar om en person som tappat omdömet och kontrollen över sin tillvaro, säger han.

Samtidigt kvarstår faktum - socialdemokraterna och vänstern har nu möjlighet att driva igenom beslut utan miljöpartiet.

Det kan främst bli aktuellt i frågor som inte omfattas av trepartisamarbetet kring budgeten. Ett exempel är arbetsrätten. Där röstade miljöpartiet och de borgerliga igenom att småföretag får undanta två personer från lagen om anställningsskydd.

- Rent teoretiskt skulle man kunna ändra det med hjälp av Siw Persson, men det är en mycket hypotetisk fråga, säger Lars Stjernkvist.

Saknar stöd av miljöpartiet

En annan fråga där socialdemokraterna och vänsterpartiet saknar miljöpartiets stöd är höjningen av taket i sjuk- och föräldraförsäkringarna.

- Den frågan är mycket intressant för mig, säger Siw Persson.

Vänsterledaren Gudrun Schyman kommenterar Siw Perssons vågmästarroll så här:

- Vi har inga planer på att bryta trepartisamarbetet. Persson har dessutom lämnat folkpartiet av andra skäl än politiska.

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM