3 000 barn får fel pappa – varje år

Professorn: 2-5 procent av dem som föds har en annan far än vad alla tror

NYHETER

Varje år föds 2 000 barn där föräldrarna är osäkra om faderskapet.

I ett av fyra testade fall är pappan inte "äkta".

- Mörkertalet är dock stort. Sannolikt växer betydligt fler barn upp med en man som alla felaktigt tror är fadern, säger professor Bertil Lindblom på Rättsmedicinalverket i Linköping.

har test för osäkra föräldrar Bertil Lindblom är professor på Rättsmedicinalverket i Linköping. Han har kommit fram till att cirka 3 000 barn i Sverige växer upp med fel pappa. Men så länge ingen misstänker någonting tycker han inte det spelar så stor roll. Foto : LEIF HALLBERG

Han har räknat ut att runt 3 000 barn växer upp med fel pappa.

- Vi vet av statistiska undersökningar att 2-5 procent av alla som föds har en annan far än alla, utom möjligen mamman och kanske den biologiska fadern, tror det är.

Spelar ingen större roll

Så länge ingen misstänker något spelar det heller ingen större roll menar Bertil Lindblom.

- Lever man däremot i tvivelsmål och känner frustration över att inte säkert veta tycker jag det är bättre att ta reda på hur det verkligen står till, säger han.

Kan vem som helst göra ett faderskapstest?

- Ja, det är bara att ringa oss. Sedan måste båda lämna blodprover och skicka till oss. Det kostar cirka 10 000 kronor.

Testet tar ett par veckor

Hur lång tid behöver ni?

- En till två veckor. Då hinner vi göra en DNA-analys av 9-15 olika markörsystem där vi jämför olika genetiska faktorer. Stämmer alla är pappan med största sannolikhet far till barnet.

Enligt en artikel i senaste numret av Forskning & Framsteg kan säkerheten knappast vara högre, 99,999 procent.

Det är dock ytterst få som utnyttjar möjligheten. De privata ärendena står bara för fem procent av de tester rättsgenetiska avdelningen tar hand om.

Ett måste för alla ogifta

I Sverige genomgår hälften av alla nyblivna föräldrar en så kallad faderskapsutredning. Ett måste för alla som inte är gifta när barnet föds.

- I de allra flesta fall räcker det med att de skriver under ett papper där pappan erkänner faderskapet. Finns det däremot två möjliga pappor blir det en sak för oss, säger Bertil Lindblom.

Den här typen av fall utgör cirka 85 procent av testverksamheten. Resterande fall får de från rättsväsende och olika myndigheter. Men det blir allt mer sällsynt. Tvistemålen har halverats sedan DNA-analysen kom.

Varför då. Borde det inte vara tvärtom?

Säkerheten med de nya testerna är så stor att det inte är någon idé att driva en process. Slår testet fast att man är pappa, skriver de flesta på faderskapet frivilligt, förklarar han.

Så här har faderskapet bestämts genom åren

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM