Två hoppade från 300 meters tv-mast i natt

Greps när de landade med fallskärm

NYHETER

Två äventyrslystna män i 25-årsåldern prövade i natt sin flygförmåga genom att kasta sig ut från de 300 meter höga radiomasterna i Nacka, utanför Stockholm.

- Hade de hamnat på på någon av vajrarna så hade de kapats mitt itu, säger stationsbefäl Christer Angeria vid Nackapolisen.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Tv-masterna i Nacka är 300 meter höga. Aldrig tidigare har någon gripts efter att ha hoppat fallskärm från masten.

De två männen greps av två väktare och är nu misstänkta för grovt olaga intrång.

Strax före midnatt bröt de sig in till Nackamasterna som ligger i ett strängt bevakat skyddsområde öster om Stockholm. Med specialkonstruerade fallskärmar på ryggen klättrade de uppför masterna i en dryg halvtimme innan de svingade sig ut i luften.

"Ett under att de klarade sig"

- Jag har aldrig varit med om att någon tidigare har försökt att klättra upp för de här masterna.Det finns ju ganska gott om stag som sticker ut från masterna och vajrar med extremt hög spänning. Det är ett under att de klarade sig, säger stationsbefäl Christer Angeria.

Nackamasterna, som används för radio- och tv-sändningar, är omkring 300 meter höga. Enligt väktarna som grep masthopparna, hade de klättrat uppför masterna i en dryg halvtimme innan de genomförde sitt hopp.

Släpptes efter förhör

Polisen hörde de båda männen under natten, men släppte dem senare. Fler förhör väntas hållas under dagen.

- Troligen har de böter att vänta. Men det kanske de ska vara glada för om man betänker vad som hade kunnat inträffa, säger Christer Angeria.

Skyddsområdet kring Nackamasterna har tidigare utsatts bombhot, men aldrig tidigare har någon gripits efter att ha försökt hoppa från masterna.

Claes Thunblad