"Vi måste försvara oss"

Shimon Peres på Sverigebesök vill se ett slut på våldet

NYHETER

I dag träffade Israels utrikesminister Shimon Peres Sveriges utrikesminister Anna Lindh i Stockholm.

Han möttes av demonstranter utanför regeringskansliet.

- Det måste bli ett slut på våldet. Men samtidigt måste vi försvara oss, sade Shimon Peres då han mötte pressen.

Shimon Peres.

Vid lunchtid i dag mötte Shimon Peres utrikesminister Anna Lindh, som för ett par veckor sedan var i Mellanöstern och diskuterade fredsprocessen med just Peres.

Enligt paret Peres-Lindh är diskussionerna bra och konstruktiva, men något konkreta lösningar på konflikten mellan palestinier och israeler diskuterades knappast.

- Vissa saker är vi överens om, andra saker är vi inte överens om, konstaterade Anna Lindh då hon och Peres mötte pressen för en kortare information.

Shimon Peres försäkrade att det skulle bli ett slut på våldet i Mellanöstern, men sade samtidigt att Israel måste försvara sig mot palestiniernas angrepp.

- Vi måste försvara oss, våra barn och våra fruar, sade Peres.

På frågan hur han, som brukar kallas "fredsduvan" kan sitta med i Israels regering svarade han undvikande:

- Vi kan inte förstå varför Arafat inte godtog Clintons förslag, utan inledde intifadan, sade Shimon Peres.

Sedan var den korta pressinformationen över.

Samtidigt samlades ett femtontal demonstranter utanför utrikesdepartementet och skanderade slagorden "Sharon Mördare".

I morgon förmiddag möter Göran Persson den israeliska "fredsduvan" Shimon Peres.

400 har dött

När Israels utrikesminister Shimon Peres i dag besöker Sverige har han våld med sig i bagaget. Lågt räknat talar man om 400 människor som har fått sätta livet till under den sex månader långa Intifadan.

Samtidigt har Israels president Ariel Sharon gjort helt klart att han inte tänker återuppta några fredsförhandlingar med palestinierna innan Yassir Arafat blåser av de palestinska upproret. Många menar att om det är någon som ska ta initiativ till fred i Mellanöstern så är det Shimon Peres.

"Det känns inte lovande"

Statsminister Göran Persson är skeptisk till att lösa några knutar i det låsta läget i Mellanöstern.

- Just nu kan man vara dyster. Det känns inte lovande, sade han till TT i går.

Sverige har som ordförande i EU tillsammans med USA världens tryck på sig att fungera som medlare i den kollapsade fredsprocessen.

Statsministern har tidigare bekräftat att mycket detaljerade samtal mellan israeler och palestinier fördes under förra året. Men i dagsläget går fredsutvecklingen åt fel håll, medger han.

Utrikesdepartementet, UD, bekräftade i dag att en internationell, stor givarkonferens i Stockholm den 11 april för palestinierna. Enligt EU-källor i Bryssel kommer EU då att utlova omkring en halv miljard kronor till palestinierna. I konferensen väntas även representanter för USA och Japan att delta.

Enligt Gufran Al-nadaf vid utrikesdepartementet har Shimon Peres dessutom ett möte inplanerat med Wallenbergdynastins store man bankdirektören Jacob Wallenberg. I morgon gör Peres en snabbresa till Oslo där han ska möta statsminister Jens Stoltenberg och utrikesminister Thorbjörn Jagland.

Claes Thunblad