Handels tar ut 4000 medlemmar i strejk

”Det kommer att slå mycket hårt mot handeln i påsk”

NYHETER

Den stundande påskhandeln hotas nu på allvar.

Klockan 11 idag varslade Handels om total arbetsnedläggelse, respektive övertids- och nyanställningsblockad.

Varslet berör cirka 4 000 medlemmar i Handels, och gäller ett drygt hundratal varuhus, lager och butiker runt om i landet.

- Det här var det värsta som kunde hända, säger Johan Marcus, förbundsdirektör för Handelsarbetsgivarna.

Handelsstrejken kan slå hårt mot handeln i Sverige. Varslet som lades i dag innebär att strejken startar mitt i påskhandeln, klockan 12.00 onsdagen den 11 april.

Då går omkring 4 000 Handelsmedlemmar ut i strejk och drygt ett hundratal varuhus, lager och butiker runt om i landet drabbas. Fyra av tio varslade medlemmar är lagerarbetare vilket innebär att strejkens effekter kommer att sprida sig snabbt, då butikerna inte får sina varor. Inte bara livsmedelsbutiker kommer att drabbas, utan även Hennes & Mauritz, Åhlénsvaruhus och IKEA, uppger Handels.

Hårdast i storstäderna

Hårdast slår strejken mot Stockholm- och Göteborgsregionen.

Fem grossistlager i Stockholm, två i Göteborg och ett i Hallsberg är varslade.

Lagret i Hallsberg är byggrossist, vilket innebär att även byggbranschen riskerar att gå på knäna under påskveckan.

- Vår utgångspunkt för strejken är att den ska orsaka så stor skada som möjligt för arbetsgivaren, till en så låg kostnad för oss som möjligt, säger Ninel Jansson, förbundsordförande för Handels.

Hon anser att medlarnas slutbud ger en för liten ökning av lönerna till de anställda, desstuom ger det inga extra pengar till de med de lägsta lönerna.

- Jag är besviken. Jag hade uppfattat att medlarna hade tagit till sig och accepterat LO-förbundens gemensamma krav på att i årets avtalsrörelse skulle de lågavlönade kvinnorna få mer, menar Ninel Jansson.

"Kommer att slå mycket hårt"

Att strejkvarslets målsättning har lyckas bekräftas av arbetsgivaren.

- Detta kommer att slå mycket hårt mot handeln eftersom det handlar om total arbetsnedläggelse, säger förbundsdirektör Johan Marcus på Handelsarbetsgivarna.

Kommer detta att tvinga er till förhandlingsbordet igen?

- Vi har aldrig vägrat att förhandla, men de Handelsanställdas krav är orimliga, säger Marcus.

Vilka eftergifter är ni berädda att göra?

- Vi har redan strykt kravet kring sänkt ob-ersättning. Mer kan vi knappast göra.

Det var sent i lördagskväll som Handels förkastade medlarnas slutbud, som enligt facket skulle innebära en lönehöjning på i genomsnitt 498 kronor per år i tre år. De handelsanställda har krävt ett lönepåslag på 690 kronor för de med lägst lön.

"Ett skambud"

Arbetsgivarens bud är ett skambud, menar de handelsanställda som i dag har en snittlön på 14 600 kronor per månad för en heltidsanställd.

Konsum berörs inte

Konsum berörs inte av konflikten, eftersom kooperationen inte har samma arbetsgivarorganisation som de privata affärsidkarna. Dessutom undantas Gotland, Malmberget och Eskilstuna från strejkvarslet.

Klockan 16 i dag håller Handelsarbetsgivarna styrelsemöte för att diskutera hur de ska svara upp mot handelsstrejken.

Claes Thunblad