Så klarar du påskmaten

Nästa onsdag kan 4 000 medlemmar i Handels gå i strejk

NYHETER

Tänker du köpa mjölk, kött eller fisk inför påskhelgen?

Börja planera redan nu!

Butikshyllorna kan gapa tomma efter helgen.

Handels har lagt strejkvarsel för 4 000 medlemmar.

Foto: HENRY LUNDHOLM
REDO för konflikt Personalen på Hemköp i Sundbyberg norr om Stockholm hör till de butiker som varslats om strejk nästa vecka. "Det är helt rätt. Vi ska ha betalt för det jobb vi gör", säger Lars Larsson. Från vänster: Marie Hamrin, Daniel Zakharia, Roselyn Bergling, Lars Larsson och Anna Dellert.

I går stängde Handelsanställdas förbund igen dörren i avtalsförhandlingarna och hotar med en storstrejk inför påskhandeln.

Facket förkastade slutbudet som tagits fram av de inkallade medlarna och varslar 4 000 medlemmar vid runt 90 butiker och ett 20-tal grossistföretag.

Strejken träder i kraft nästa onsdag klockan 12.

Vad handlar konflikten om?

Handels, LO:s stora låglöneförbund tillsammans med Kommunal, vill minska löneklyftan till industriarbetarna. Då krävs större löneökningar i reda pengar och inte bara en procentuell ökning i förhållande till industrin som arbetsgivaren erbjudit.

Facket kräver 100 kronor mer

I medlarnas slutbud var lönepåslaget 500 kronor i månaden för de lägst betalda. Facket krävde ytterligare 100 kronor.

Handels är också kritiskt till att förändra ob-ersättningen och att ge arbetsgivarna större inflytande över arbetstiden för lagerarbetare.

Vilka drabbas?

Butikerna drabbas hårt, eftersom stora grossistlager är indragna. Värst blir det för Hemköp- och Ica-butiker i Göteborgs- och Stockholmsområdet.

Konsum berörs inte av strejken

Även Ikea och Hennes & Mauritz dras in i strejken. Konsums butiker berörs inte av varslet eftersom de förhandlar separat.

Erfarenheter från strejken 1995 säger att butikerna klarar sig ungefär en vecka utan leveranser. Färskvaror - kött, fisk och mejeriprodukter - lär dock ta slut redan efter ett par dagar.

Grossistkedjorna räknar dock med att klara påskhandeln hjälpligt genom större leveranser nästa vecka.

Hur länge kan strejken hålla på?

Handels har stridslystet sagt att man kan hålla på ett år om det behövs. Men en konflikt är inte lätt för någon inblandad. Handlarna förlorar stora pengar samtidigt som fackens strejkkassor töms.

Erfarenheten säger att både fack och arbetsgivare blir lite mer förhandlingsvilliga om en strejk drar ut på tiden.

Medellönen är 16 000

Andreas Fahlén