Nazisterna i försvaret

Minst 62 krigsplacerade Flera av dem är dömda för vålds- och vapenbrott

NYHETER

Här marscherar några av Sveriges ledande nazister.

De bedriver egna militärutbildningar och är krigsplacerade inom Försvarsmakten.

Minst 62 nazister, flera dömda för vålds- och vapenbrott, finns krigsplacerade för att försvara Sverige vid krig.

Samtidigt gör 23 kända nazister just nu lumpen eller ska rycka in det kommande året.

Aftonbladet har tagit del av den granskning som Värnpliktsnytt publicerar i dag. Flera av de 62 nazister som utsetts till att försvara Sverige har ledande roller inom den svenska nazirörelsen.

Detta trots att överbefälhavare Johan Hederstedt flera gånger kraftfullt reagerat mot att nazister infiltrerar det svenska försvaret.

– De kommer förhoppningsvis att upptäckas inför en eventuell repetitionsutbildning. De kommer då att avföras från krigsorganisationen, säger Hederstedt.

Stefan Olsson, chefsjurist på Pliktverket, kräver större möjlighet att granska de personer som ska göra värnplikt.

– I dag får vi endast se de grövsta brotten som finns i polisens register. Vi skulle vilja ta del av ett bredare underlag, till exempel om någon begått mindre allvarliga brott vid upprepade tillfällen, säger Olsson.

Annonserar efter folk med militär utbildning

Flera nazistiska organisationer annonserar öppet om att de behöver personer med militär kunskap. Kunskaper om vapenhantering och var vapen finns är guld värda inom de nazistiska organisationerna.

Flera av de 62 krigsplacerade är ledande personer inom de nazistiska rörelserna i Sverige.

Lars, 33, har de senaste 15 åren skaffat ett digert kriminalregister och har specialiserat sig på att sprida nazistisk propaganda. Han har varit ansvarig för tre nazisttidningar och grundat ett vitmaktband.

Nils, 29, har dömts fyra gånger för misshandel och skadegörelse. Har synts flera gånger på nazistfester.

Johan, 22, är dömd för bland annat medhjälp till försök till dråp, hets mot folkgrupp samt hot mot tjänsteman.

Marcus, 29, är dömd vid fyra tillfällen, tre gånger för misshandel och en gång för skadegörelse.

Enligt Värnpliktsnytts granskning har de nazister som finns krigsplacerade totalt 27 domar mot sig. Samtliga figurerar mer eller mindre ofta på möten som hålls i samband med nazistiska högtidsdagar.

Överbefälhavare Johan Hederstedt är trött på hur nazister strävar efter att skaffa utbildning inom Försvarsmakten.

– Vi vill inte förknippas med odemokratiska krafter, vare sig nazistiska eller andra. Försvarsmakten ska hållas fri från extrema åsikter, inklusive nazistiska. Vi vill inte ha med dem eller deras åsikter att göra.

19-årig nazist blir jägarplutonchef

Men överbefälhavaren leder en organisation där flera nazister huserar. Nio kända nazister gör lumpen just nu. 14 har blivit placerade och väntar på att rycka in.

För två månader sedan påbörjade Försvarsmakten att utbilda en 19-årig nazist till jägarplutonchef. Utbildningen är 15 månader och räknas som en av de tuffaste inom det svenska försvaret. Den värnpliktige har deltagit på ett möte i Västerås tillsammans med flera av Sveriges ledande nazister. 19-åringen finns i polisens register.

– Det stämmer att jag var på plats i Västerås vid det datumet. Vad jag minns var det en bilträff där det fanns amerikanska bilar. Jag har inga politiska åsikter, säger 19-åringen till Aftonbladet.

I januari nästa år rycker en annan 19-årig nazist in. Polisen upptäckte 19-åringen för första gången i samband med ett våldsamt upplopp i Örebro våren 1999. Därefter har han flera gånger deltagit i marscher och vid nazistmöten.

Lokal NSF-ledare rycker in i sommar

I höst rycker en nazist från Eskilstuna in som gruppbefäl.

Ett annat exempel som Värnpliktsnytt nämner i granskningen är en 18-åring som i sommar rycker in som lastbilsförare. Han har deltagit i flera olagliga nazistdemonstrationer och beskrivs av polisen som ledare för en lokalorganisation inom Nationalsocialistisk Front, NSF.

Fotnot: Samtliga namn är fingerade.

Kända nazister som snart ska rycka in:

Kända nazister som gör värnplikt nu:

AFTONBLADET AVSLÖJAR

Fredrik Engström