Nu avgörs det – ska kvinnor fortsätta halka efter?

NYHETER

Nu startar kvinnokampen. Handels konfliktvarsel ställer nämligen den centrala frågan i årets avtalsrörelse på sin spets.

Ska kvinnorna i vården, affärerna och lunchrummen fortsätta att halka efter eller inte?

Den som tror att Handels konflikt enbart handlar om påskhandeln och butiksbiträdena har fel. Det är den stora kraftmätaren i årets avtalsrörelse sedan LO i höstas bestämde sig för att målet var att gradera upp dem som har de sämsta lönerna.

Alla vet vilka som har lägst betalt. Det är kvinnodominerade grupper i servicesektorn, knappt 900 000 personer som på ett eller annat sätt jobbar med ta hand om oss andra. Undersköterskor, barnsköterskor, servitriser, kassörskor, butiksbiträden och städerskor.

Skillnaden har ökat

De har halkat efter under hela 1990-talet eftersom de fått i stort sett samma procentuella påslag som alla andra. Men tre procent på en mager lön ger inte lika många kronor som lika många procent på en högre inkomst. Alltså har skillnaden mellan hög och låg lön ökat.

Att majoriteten i den kvinnodominerade servicesektorn dessutom jobbar deltid gör att skillnaderna förstärks ytterligare. Då blir löneökningen i kronor räknat ännu lägre. Och det är trots allt med kronor man betalar räkningar, inte med procent.

Att just Handels 170 000 medlemmar valts ut att bana vägen för landets lågavlönade kvinnor är inte konstigt.

Det är helt i linje med LO:s filosofi att den privata sektorn ska vara löneledande. Handels är helt enkelt kvinnornas motsvarighet till männens Metall, det största förbundet på den privata sidan. Fast i tjänstesektorn, inte i industrin.

Vägledande för andra förbund

Efter Handels väntar ytterligare tre kvinnodominerade förbund. Det avtal som Handels ordförande Ninel Jansson så småningom skriver under kommer att vara vägledande även för dem.

l Fastighetsanställdas där landets privatanställda städare är organiserade. De förhandlar just nu på sparlåga.

l Hotell- och restauranganställdas förbund för dem som jobbar i restaurangnäringen, exempelvis i lunchrummen. Förhandlar också på sparlåga.

l Kommunal, landets absolut största fackförbund med 595 000 medlemmar. Förbundet har gått in i en frivillig medling med Kommun- och landstingsförbunden.

Det väntade kaoset i påskhandeln har alltså en ideologisk udd. Det handlar om kvinnorna ska fortsätta att halka efter. Eller om de ska börja knappa in. Stridsviljan är hög.

Budet lägre än det Metall slöt tidigare i år

LO: s centrala krav var 3,8 procent eller minst 650 kronor i månaden till var och en. Det bud som Handels tackade nej till garanterade inte mer än mellan 300 och 500 kronor. Det avtal som Metall slöt tidigare i år gav mellan 550 och 600 kronor beroende på hur man värderar den arbetstidsförkortning som var inlagd i det avtalet.