Kineserna finkammade det amerikanska spionplanet

Tonen skärps i diplomatkriget

NYHETER

Den amerikanska utrikesministern Colin Powell beklagade på onsdagen att en kinesisk pilot omkommit i kollisionen med det amerikanska spionplanet.

Men USA vägrar fortfarande att be om ursäkt för det som hänt.

- Vi måste gå vidare, säger Colin Powell.

Det kalla diplomatkriget mellan USA och Kina blir allt mer spänt. President George W Bush varnade på tisdagen för att de långsiktiga relationerna mellan Washington skulle skadas allvarligt om inte Kina omedelbart överlämnar det amerikanska EP3-spionplanet och dess besättning.

Kinas president Jiang Zemin vägrar att svara på några frågor kring spionplanet, men har ingen brådska att lösa konflikten. Han hävdar att USA bära hela ansvaret för kollisionen.

- USA bör be det kinesiska folket om ursäkt för söndagens kollision mellan det kinesiska och amerikanska militärplanen, sade Jiang, strax innan han avreste på en 12-dagars tripp till Latinamerika.

Men USA vägrar.

- Vi beklagar att den kinesiske piloten omkom, men vi måste går vidare, säger Colin Powell enligt AP.

- Vi måste få en lösning på situationen och försöker komma överens med Kina om att ett sätt att utbyta förklaringar.

Undersökning av planet fotograferat

Under natten mot onsdagen förvärrades läget ytterligare. Amerikanska myndigheter uppgav då att de fångat upp satellitbilder som visade hur de kinesiska myndigheterna undersöker det amerikanska spionplanet.

Enligt vissa uppgifter plockade representanter från Kinas underrättelsetjänst isär den mycket känsliga spaningsutrustningen och bar ut den från planet.

Men amerikanska myndigheter hävdar dock att de 24 besättningsmännen redan förstört den topphemliga utrustningen, uppger AP.

Sent på onsdagskvällen satt spionplanets 24 besättningsmän fortfarande kvar i kinesiskt förvar.

Amerikanska nyhetsbyråer uppgav att kineserna håller kvar planet och besättningsmännen som påtryckningsmedel i USA:s Kinapolitik på ett antal områden.

Kolliderade i luften

Det var i söndags som de båda planen kolliderade i internationellt luftrum drygt tio mil sydöst om Hainan. Kineserna hävdar att det var det amerikanska planet som rammade det kinesiska jaktplanet. Den kinesiska stridspiloten saknas fortfarande och elva kinesiska fartyg och över 20 flygplan har sänts till den förmodade nedslagsplatsen för att söka efter piloten.

Kinas president Jiang Zemin och vice premiärminister Qian Qichen reser i dag till Latinamerika på ett tolvdagars-besök, rapporterar AFP. Det är oklart hur Jiangs avresa kommer att påverka grälet om spaningsplanet som nödlandade i Kina i söndags.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson