– Stoppa arbetsgivare som ger gravida sparken

Mona Sahlin: Oacceptabelt, vi måste ändra lagen

NYHETER

Att arbetsgivare säger upp gravida kvinnor eller föräldrar som är barnlediga är inte acceptabelt.

Det anser Mona Sahlin, statsråd med särskilt ansvar för arbetsrättsfrågor.

- Den lucka i lagen de använder sig av måste täppas till, säger hon till P1 Morgon.

Foto: LOTTE FERNVALL
Mona Sahlin kräver hårdare tag mot arbetsgivare som avskedar gravida och barnlediga föräldrar.

I förra veckan gick HTF, Handelsanställdas förbund, ut och varnade för ett nytt fenomen på arbetsmarknaden. I allt större utsträckning säger arbetsgivare upp gravida kvinnor och föräldrar som är lediga med barn, enligt HTF.

"Uppsagd på grund av arbetsbrist" lyder den vanligaste förklaringen när de anställda får beskedet.

Fördelen för arbetsgivaren är att Försäkringskassan står för ersättningen under uppsägningstiden.

Nu går Mona Sahlin, statsråd på näringsdepartementet, till motangrepp mot arbetsgivare som utnyttjar kryphål i lagen på det här sättet.

- Den lucka som många använder sig av måste täppas till. Det är inte rimligt att bli uppsagd för att man är gravid. Det är inte avsikten med lagen, säger hon till P1 Morgon.

Mona Sahlin pekar på att det är arbetsgivarens skyldighet att bistå människor att kombinera sitt arbete med barn. Att säga upp någon på grund av graviditet är till exempel emot lagen.

För att Sverige ska kunna trygga framtidens pensioner krävs det dessutom att barnafödandet ökar, säger hon.

- Jag upphör aldrig att förvånas över den kortsiktighet som många arbetsgivare uppvisar just nu. Man ser barn som ett problem, och tänker inte längre än näsan räcker.

I en aktuell utredning på näringsdepartementet går man jst nu igenom hur man ska kunna förstärka anställningsskyddet. Problemet med uppsägningar av gravida och föräldralediga kan mycket väl komma att bli en av delarna i den utredningen, säger Mona Sahlin till P1 Morgon.

- Om HTF:s bild stämmer - och jag har ingen anledning att betvivla deras uppgifter - så måste man skärpa lagen, säger hon.

Maria Saving