Hotad via SMS - begick självmord

19-åring tog sitt liv efter hotfullt meddelande

NYHETER

19-åringen fick ett SMS-meddelande där han hotades till livet.

Kort därefter begick han självmord.

- Vår son berättade för oss att han hade fått meddelandet. Han var upprörd och deprimerad, säger 19-åringens pappa.

Den 19-årige norrmannen var aktiv och levde ett normalt liv. Sedan en längre tid tillbaka hade han dock varit nedbruten och deprimerad, skriver norska Dagbladet.

Strax innan han tog livet av sig, fick han ett textmeddelande till sin mobiltelefon. "I år ska du dö. Vi vet var du bor", stod det.

Avsändaren var okänd.

- Vi tog det så allvarligt att vi valde att polisanmäla saken, säger 19-åringens pappa till Dagbladet.

Pappan vill berätta om det som hände hans son för att varna ungdomar som hotar varandra via SMS. Många tänker inte alltid på vad de gör mot en annan människa, tror han.

- Jag kan inte få tillbaka min son. Men jag kan vara med och upplysa andra om vilka följder en till synes oskyldig handling kan få.

19-åringens pappa är övertygad om att textmeddelandet hans son fick bidrog till att driva honom till självmord. Sammantaget tyckte pojken att hans situation var så mörk att han inte ville leva längre.

- Den här typen av mobbning är speciell, eftersom mobbaren inte kan se reaktionen hos den han mobbar. Samtidigt är det en väldigt direkt kommunikation, säger pappan.

Han anser att mobiltelefonoperatörerna har ett moraliskt ansvar för sina kunder. Speciellt då för ungdomar, som ofta skickar stora mängder textmeddelanden till varandra.

- Det som gjorde det extra obehagligt var att meddelandet min son fick kom från en telefon med kontantkort som inte var registrerad. På så vis har telebolaget frånsagt sig ansvaret, säger 19-åringens pappa.

Dagbladet har också talat med pastor Jens Fredrik Brenne i Oslo. Han kom i kontakt med pojkens tragiska dödsfall genom sitt arbete.

- En person som går med självmordstankar lever i ett oändligt mörker. Ett meddelande som det han fick kan påverka väldigt mycket, säger pastor Brenne.

Han känner till två fall där människor har begått självmord efter det att de fått hotelser skickade till sina mobiler.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM