”Polismannen misshandlade 27-åringen till döds”

Brottsmisstankarna har stärkts i Jönköpingsfallet

NYHETER

Den polisman som sköt ihjäl den 27-årige flyktingen i Jönköping är nu misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Chefsåklagare Ulf Barck-Holst säger till aftonbladet.se att utredningsarbetet har skärpt misstankarna mot polisen.

- Polismannen har inte handlat i nödvärn, säger Ulf Barck-Holst.

Polisen i Jönköping har hela tiden hävdat att dödsskjutningen av mannen i början av mars var självförsvar. Det håller inte längre, enligt chefsåklagaren.

- Den första rubriceringen sattes i ett tidigt skede. Sedan dess har det kommit till en hel del i utredningen och bilden av vad som hänt har klarnat. I dag rubricerar jag brottet som grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger Ulf Barck-Holst, chefsåklagare i Linköping.

Togs i rutinkontroll

Flyktingen togs i en rutinartad trafikkontroll. Han saknade såväl körkort som andra id-handlingar. När polisen följde honom hem blev han plötsligt våldsam, enligt polisen.

- Han tog fram en kniv som han började hota poliserna med, han gjorde flera utfall mot polismännen, har Lennart Wennblom, pressansvarig vid Jönköpingspolisen, hävdat.

En 56-årig polisman uppfattade situationen som så hotfull att han avlossade sitt tjänstevapen. Flyktingen avled senare av skottskadorna.

Detta är polisens version av händelsen.

Vittnen har berättat att mannen i själva verket försökte fly polisen och att han avrättades genom att skjutas bakifrån i en trappuppgång.

Chefsåklagaren förtegen

Chefsåklagare Ulf Barck-Holst valde i ett inledande skede att rubricera brottet efter polisens version. Polismannen var misstänkt för tjänstefel och/eller vållande till annans död.

I dag är chefsåklagaren mycket förtegen kring detaljerna i den brottsutredning som i stora drag är klar. Men den skärpning av misstankarna han gjort avslöjar att han anser att polismannen misshandlat honom med uppsåt att skada och att han sedan genom oaktsamhet dödat honom.

- Jag räknar med att ett åtalsbeslut kan fattas inom några veckor, säger Barck-Holst.

Den misstänkte polismannen har inte erkänt sig skyldig till brott.

Claes Thunblad