"Nu ser jag inte ut som en pundare"

NYHETER

En undersökning av tandhälsan hos hemlösa missbrukare i Stockholm chockar utredarna.

Många har bara rotstumpar kvar.

- Det är värre än hos fattiga i Centralamerika, säger Patricia de Palma.

Pontus, 45, fick sin tandprotes dagen före julafton. Samtidigt som han såg sig i spegeln ringde hans övervakare och berättade att han fått plats på ett bostadshotell.

- Jag glömmer det aldrig. Att både få en bostad och se mig själv med tänder i munnen. Tårarna bara rann, säger han.

Att ha tänder uppfattas av de flesta som en självklarhet. Men för hemlösa och missbrukare är det ofta glest mellan gaddarna. Det påverkar både identitet och självkänsla.

30 hemlösa fick chansen

Pontus och ytterligare 30 hemlösa stockholmare fick chansen till tandvård när de deltog i pilotundersökningen förra året. Syftet var att utreda på vilket sätt samhället bäst kan hjälpa utslagna med tandvård.

Deras dåliga tandhälsa var en chock för utredarna. Patricia de Palma skötte behandlingen. Hon har också arbetat med fattiga och utslagna i bland annat El Salvador och Guatemala. Inte ens i dessa fattiga länder har hon sett något liknande.

Docent Lars Frithiof vid odontologen på Karolinska Institutet leder studien. Enligt honom är lösningen en specialklinik för hemlösa.

- Det finns mekanismer inom den vanliga vården som gör att hemlösa och missbrukare håller sig borta. De behöver ett ställe där de inte känner sig så annorlunda och där samhället inte ställer så höga krav, säger han.

Bara sex egna tänder kvar

Pontus har missbrukat amfetamin i många år. Att han dessutom varit hemlös sedan 1992 har varit förödande för hans munhälsa. I dag har han bara sex egna tänder kvar.

Han har nu varit drogfri i sju månader och har skaffat sig ett riktigt jobb. Att dessutom få en tandprotes har för honom inneburit ett steg tillbaka till det vanliga livet.

- Nu kan jag tala med folk som jag inte känner, le offentligt och få leenden tillbaka. Nu ser jag inte längre ut som en gammal pundare, säger han.

Pontus fick hjälp - men utredarna chockades av de hemlösas tandhälsa

ARTIKELN HANDLAR OM